AFO v aule CMTF UP: milovníci filmů a vědy se podruhé setkají na teologické fakultě

Ilustrační foto: Jan Andreáš
Čtvrtek 13. duben 2023, 11:07 – Text: Lenka Peřinová

Konec dubna v Olomouci patří už tradičně festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Jedním z festivalových míst, kam je možné se na dokumenty zajít podívat, je také aula Cyrilometodějské teologické fakulty v Univerzitní ulici. Mezi snímky jsou letos zastoupené obory od astronomie přes etologii až po dějiny umění. Prostor dostanou prestižní televizní produkce, oscarové nominace i filmy posouvající hranice dokumentárního vyprávění. AFO potrvá od 25. do 30. dubna.

„AFO58 představí také oblast ekonomie a důchodový systém, náš vztah k času, dostaneme se do hlubin oceánu, blízko k vulkánům a daleko do vzdáleného vesmíru. Zaměříme se i na historii, černý obchod s kostrami dinosaurů, archivnictví, feminismus v umění a na stále se zdokonalující umělou inteligenci. Témata soutěžních filmů ukazují, jak různorodá je současná společnost,“ uvedla dramaturgyně Eva Suková. 

V Mezinárodní a Československé soutěži a klání krátkých filmů se utká 52 filmů. V aule CMTF UP se bude promítat od úterý 25. dubna do soboty 29. dubna.

Program a anotace projekcí v aule CMTF UP: https://afo.cz/program

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc pořádá Univerzita Palackého od r. 1966. Patří tak mezi nejstarší české přehlídky v oblasti kinematografie. Jeho hybnou organizační silou jsou především současní i bývalí studenti UP.

AULA CMTF UP: PROGRAM

Úterý

Budiž voda (10.30–12.30)

Může český národ zanechat stopu na EXPO a zároveň vytvořit projekt, který svým dopadem pomůže světu? Takový pokus podnikl roku 2020 v Dubaji tým pod vedením Jiřího Františka Potužníka, jehož společnou cestu se sedmi vědci, kteří se snaží dát život vynálezu schopnému vytvořit oázy získáváním vody ze vzduchu, zachycuje dokumentární anabáze Karla Žaluda.


Továrna na štěstí (13.30–15.00)

Cítíte se nešťastní? Nevíte, jak myslet pozitivně? Prý si stačí stáhnout aplikaci, koupit knihu či zaplatit kurz za několik tisíc a radost ze života se zaručeně dostaví.

Společnost je posedlá štěstím a neustále se nám na něj snaží prodat recept. Hon za radostí se může zdát na první pohled pochopitelný, ale co se za ním doopravdy skrývá? Dokument nabízí pohled filozofů, sociologů, ekonomů i psychiatrů, kteří se tomuto novodobému znepokojivému fenoménu pokoušejí přijít na kloub.


Hledání deváté planety (16.30–18.30)

Možná tam je, možná tam není – záhadná ledová planeta 9, kroužící někde za Neptunem, kde rok trvá 10 000 let. Pátrá po ní několik vědeckých týmů, které při tom odhalují skutečnosti, jež dávají nový tvar našemu dosavadnímu poznání vesmíru. Přestože práce všech zúčastněných je mravenčí, sama 9. planeta je stále enigmou.

Středa

Jak zkrotit covid (13.00–14.30)

Zatímco se Evropa zmítala ve vlnách covidových čísel, pandemická zkušenost na druhé straně planety byla odlišná. Jak se Austrálii povedlo ubránit covidové nákaze? V osobním dokumentaristickém projektu režisérka Sonya Pemberton sleduje vývoj pandemie v Austrálii v reálném čase. Do jejího vyprávění se zapojuje laureát Nobelovy ceny Peter Doherty, epidemiologové, výzkumníci snažící se najít recept na účinnou vakcínu i tři pacienti, kteří se potýkají s velmi odlišnou zkušeností, jak jejich tělo na nákazu reagovalo. V příběhu, kterému nechybí tvrdá vědecká data ani dojemné lidské příběhy, tak máme možnost nahlédnout pod ruku těm, kterým se (alespoň dočasně) podařilo zkrotit covid.


Oeconomia (15.30–17.00)

Carmen Losmann se noří do spletitých životních procesů financí, neviditelných a nesrozumitelných pro většinu těch, jejichž existenci řídí. Do světa ‚financí proniká pomocí rozhovorů s lidmi, pro něž jsou finance denním chlebem. Skrz minimalistickou grafiku a estetizaci studeného, ocelovo-skleněného světa finančního sektoru pak divákovi předkládá systém, který své vnitřní paradoxy skrývá za dojem organizované přímočarosti.


Bias (18.00–19.30) 

„Nejsem rasista, ale…“ Kolikrát jste tuhle větu už slyšeli? V médiích, na ulici, doma. Jazykový systém může odhalovat možné předsudky, které v sobě lidé nesou. Lze proti nim vůbec bojovat? Jakkoliv si myslíme, že jsme tolerantní, nevědomé předsudky jsou v nás zakořeněny hlouběji, než si připouštíme. Předsudky rasové, genderové či náboženské ovlivňují veškeré aspekty moderní společnosti. Režisérka Robin Hauser zkoumá kořeny, důsledky a možná řešení našich předsudků.


Vyměřený čas (20.00–22.00)

V nedaleké budoucnosti lidé přestávají stárnout ve 25 letech. V čem je háček? Zbývá jim pak rok života. Minuty a vteřiny se stávají platidlem, rčení „čas jsou peníze“ realitou, bohatství nesmrtelností. Zákon ekonomie času říká, že čas je základní veličinou, s níž musí společnost šetřit. Snímek zobrazuje společnost, ve které za práci nedostanete peníze, ale minuty prodlužující život. Chudí bojují o každou vteřinu, bohatí jsou prakticky nesmrtelní. Sociální revoluci nelze déle odkládat.

Čtvrtek

Stezka pumy (10.30–12.30)

Působivé záběry mokřadů, zvědavá „selfíčka“ fauny ve foto pastech a neúnavná angažovanost aktérů vyprávějí o boji za přežití jedné kočky. Křehká existence pumy floridské je zásadní nejen pro místní ekosystém, ale i kulturu zdejších původních národů.


Továrna na štěstí (12.30–14.00)

Cítíte se nešťastní? Nevíte, jak myslet pozitivně? Prý si stačí stáhnout aplikaci, koupit knihu či zaplatit kurz za několik tisíc a radost ze života se zaručeně dostaví. Společnost je posedlá štěstím a neustále se nám na něj snaží prodat recept. Dokument nabízí pohled filozofů, sociologů, ekonomů i psychiatrů, kteří se tomuto novodobému fenoménu pokoušejí přijít na kloub.


Gregor Mendel a tajemství hrášku + Lidská podstata (15.00–17.00)

Co vše dokáže odhalit obyčejný hrášek? Před 157 lety Gregor Mendel jako první na světě objevil zákony dědičnosti a zapsal se tak do učebnic. Hravý animovaný film zábavnou formou zachycuje těžkosti, které ho potkaly nejen při studiu hrachu.


Zvukové vlny a jejich zdroje// Sestry s tranzistory (17.30–20.00)

Vzdělávací snímek pojednává o základech akustiky, o tom, jak se zvuk šíří prostředím, co je jeho výška, barva či hlasitost, a to způsobem pochopitelným pro každého. Zdroje zvuků a charakteristiky zvukových vln jsou zobrazeny pomocí osciloskopů a animovaných diagramů. Devadesát let starý snímek z období kinematografie, ve kterém ji právě zvuk začal zásadním způsobem proměňovat.


Orlando (20.30–22.30)

Klasické dílo od Virginie Woolf adaptované režisérkou Sally Potter představuje neobyčejný život Orlanda. Co všechno může prožít a kým vším se může stát někdo, kdo se rozhodne nezestárnout? Tilda Swinton v tomto hravém, nadčasovém a kultovním queer filmu ztvárňuje šlechtice, který od královny Alžběty I. obdrží příkaz nezestárnout. Osvojí si několik identit a svůj nově prodloužený život zasvětí objevování umění, světa, jeho možnostem i paradoxům.

Pátek

Pásmo: Kolem šly dějiny (10.00–11.00)


Lesy budoucnosti (12.30–14.00)

České lesy jsou truhlicí malých i velkých pokladů. Od táborů přes houbaření až po obyčejnou procházku, k lesu se obracíme ve prospěch svého zdraví či vědění. Lesy jsou však také dějištěm nespočtu válek: invaze kůrovce, sucho i lidská nepoučenost mohou zásadně ovlivnit, zda naši potomci budou moci využívat všeho, co lesy nyní nabízí nám.


Jak spí divočiny (14.30–16.00)

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik hodin spí malá včela nebo velký slon? Každý tvor spí odlišným způsobem a různě dlouhou dobu. Snímek představí pár nejextrémnějších spánkových případů, kterým se vědci snaží přijít na kloub i za použití moderní technologie.


Potok slz (16.30–18.30)

Vedení ozbrojených konfliktů se v budoucnu pravděpodobně bude týkat pitné vody. Ukrajina je pro svou úrodnou půdu nazývána živitelkou Evropy. Její krajina je však plná vysychajících a otrávených řek. Protichůdnost smrti a její neustálé přeměny přírody je demonstrována prostřednictvím množství leteckých záběrů a archivních materiálů z dob sovětské industrializace a kolektivizace.


Ve stínu kaučuku (19.00–20.00)

Dobové reklamy, zpravodajské, dokumentární a populárně-naučné filmy v pásmu poodhalují souvislost mezi temnou historií sběru přírodního kaučuku v Latinské Americe a Asii a československou průmyslovou výrobou, ať už jde o zachycení idealizovaného života srílanských obyvatel československými filmaři, krátké reklamy pro značku Baťa či instruktážní nebo propagační videa výroby kaučuku.


Lota Omega + Happy End (20.30–22.00)

Vize dystopické budoucnosti natočená na 8mm film. Hrdinka I.O k nám promlouvá z dystopické budoucnosti zasažené klimatickou změnou, v níž lidé ztrácí empatii a emoce. Snímek je komentářem o paměti, budoucnosti či filmovém médiu jako takovém.

Příběh muže odsouzeného za dvojnásobnou vraždu by asi nebyl tak pozoruhodný, kdyby nebyl vyprávěn pozpátku. V režii Oldřicha Lipského vznikl nejvýraznější narativní experiment československé kinematografie. Zatímco se obraz a dialogy odvíjí od konce, protagonista glosuje dění, jako by vykonaný trest smrti byl jeho narozením.

Sobota

Pásmo: Vesmírné blues (9.00–10.00)


Vitamania: Lesk a bída vitamínů (11.30–13.00)

Nadužívání či nedostatek vitamínů má zásadní vliv na naše zdraví. Co se skrývá za písmeny A, B, C, D, E a K? K čemu každý z nich slouží, v čem se od sebe navzájem liší a jak je správně doplňovat? Společně s popularizátorem vědy doktorem Derekem Mullerem se v australském dokumentu vypravíme za odborníky z celého světa, abychom pochopili, co nám jednotlivé vitamíny dávají, i berou. Jsou pro nás vitamínové doplňky stravy opravdu prospěšné?


Kapitál v 21. století (14.00–16.00)

Poutavý dokument vznikl na základě bestselleru Thomase Pikettyho. Je cestou za bohatstvím a mocí, která boří předpoklad, že akumulace kapitálu jde ruku v ruce se sociálním pokrokem. Film vrhá nové světlo na rostoucí ekonomické nerovnosti. Vyprávění cestuje časem a spojuje přístupné odkazy na popkulturu s rozhovory s nejvlivnějšími světovými odborníky.


Energie v nás (16.30–17.30)

Energetická krize, válka a měnící se klima tlačí na změnu v přemýšlení o energii. Film a následující debata zkoumají budoucnost tohoto sektoru. Představte si nový, udržitelný systém energie, který je vystavěn na poskytování sociálních a ekonomických výhod sousedícím komunitám. Film sleduje sousedství Girony či městské střechy Londýna a Bavorska, jak budují odolnější a zdravější budoucnost energetického sektoru.


Hood140 (19.00–19.30)

Jen 140 kroků do Hoodu! Vstupte do světa osvobozené virtuální architektury, ze kterého se není lehké vrátit zpět. Architektury, která stírá rozdíly.


Zapomenuté umělkyně (21.00–23.00)

Které významné umělkyně kánony opomenuly? Ve své době byly vlivné a vystavované, nyní však jejich díla leží v archivech a veřejnost nezná jejich jména. Dokument se na příkladu malířek Natalie Goncharovy, Suzanne Valadon či Hilmy af Klint ohlíží za významnými autorkami 19. a 20. století, které neprávem absentují v muzeích a galeriích.

 

 

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)