Na Den otevřených dveří dorazily tisíce středoškoláků z celé země

Fotogalerie: redakce Žurnálu UP
Sobota 20. leden 2018, 14:30 – Text: Redakce Žurnálu UP

Modré složky s logem UP pod paží, pohled do mapky nebo mobilu a rychlá domluva s kamarády nebo rodiči o tom, kam teď? Na další fakultu, na koleje, do menzy nebo třeba do Zbrojnice? Tak se dnes rozhodovalo několik tisíc středoškoláků, kteří přišli na Den otevřených dveří Univerzity Palackého. Do Olomouce se sjeli z celé republiky a nechyběli ani zájemci ze Slovenska.

Do Dne otevřených dveří UP se zapojilo všech osm fakult, které připravily pro uchazeče program od 9 hodin dopoledne až do 14 hodin. K dispozici měli návštěvníci univerzity i speciální mobilní aplikaci Studuj na UP, v níž měli veškeré informace o oborech a možnostech studia, rozcestník po fakultách, aktuality i interaktivní mapu Olomouce s vyznačenými budovami univerzity a s jízdním řádem speciální autobusové linky.

Nedočkaví budoucí právníci

První zájemci o studium na právnické fakultě přicházeli už krátce po půl deváté - půl hodiny před oficiálním zahájením Dne otevřených dveří. „Ne že bych byla tak nedočkavá, ale přijela jsem ze severovýchodních Čech z Jičína, tak jsem tu o něco dřív. A jak je vidět, nejsem sama, kdo je tu brzy,“ usmívala se Monika Křížová.

Na ni a další stovky zájemců čekal pestrý program. Například v improvizované soudní síni se řešil případ inspirovaný seriálem Případy 1. oddělení. Roli obhájce se ujal Jan Vinš, který bude maturovat na gymnáziu v Praze. „Jsem příjemně překvapen programem a zdejší atmosférou. Z role obhájce jsem měl trochu obavy, ale nakonec jsem si ji užil, i včetně taláru,“ řekl Jan Vinš. Přihlášku na olomoucká práva prý už poslal. Teď si přijel hlavně prohlédnout zázemí školy. „Strávil jsem tu přes dvě hodiny. Dozvěděl jsem se vše, co jsem potřeboval. Nejcennější pro mě bylo povídat si se studenty,“ odjížděl spokojený maturant.

Součástí programu byly dva hodinové informativní vstupy, do kterých se aktivně zapojili zástupci vedení fakulty a studenti. Zájemci se mohli zastavit u pěti stánků a dozvědět se víc například o přijímacím řízení, zahraničních výjezdech nebo o studentských spolcích. Po celou dobu Dne otevřených dveří také fungovala uchazečská kavárna, kde „obsluhovali“ studenti.

Medicína stále láká

Prostory lékařské fakulty náporu uchazečů tradičně sotva stačily. Informační stánky ve vestibulu Teoretických ústavů oblehli zájemci o studium všeobecného i zubního lékařství a Velká posluchárna byla zaplněná do posledního místa hned při prvním informačním setkání s vedením fakulty. „Seznámili jsme je se systémem studia a především s tím, jak probíhají přijímací zkoušky, protože to je v tuto chvíli zajímá nejvíc. Pozvali jsme je také na jednodenní semináře z fyziky, chemie a biologie, které připravujeme na následující tři soboty,“ vysvětlila proděkanka Hana Kolářová.

Olomoucká gymnazistka Anna Holečková si rozhodnutí o tom, kam a co bude studovat, naplánovala právě na Den otevřených dveří UP. „Dnes se rozhodnu, jestli půjdu studovat právě sem. Chci zkusit všeobecné lékařství nebo zubaře, ale tam berou mnohem míň. V Olomouci se mi líbí a ráda bych tady zůstala. Jako plán B mám proto pedagogickou fakultu, vedle chemie a biologie mě totiž baví i dějepis a čeština.“

 

Na Teoretické ústavy se vydali také zájemci o studijní obory, které nabízí fakulta zdravotnických věd. Kromě zástupců fakulty, s nimiž se sešli v Malé posluchárně, se jim věnovali také pracovníci jednotlivých ústavů i současní studenti. Pro bližší informace o studiu oborů Všeobecná sestra nebo Fyzioterapie si přijela i Tereza Žídková z Ostravy. „Zatím se ještě rozhoduju mezi FZV a FTK, tam mne přitahuje i ten sport a práce se sportovci. Určitě to ale budu zkoušet i v Ostravě a možná i v Brně.“

Uchazeče nejvíce zajímaly přijímačky

Na přírodovědeckou fakultu přišli především uchazeči o studium, jejich rodiče, ale příležitost prohlédnout si učebny či laboratoře využila i veřejnost nebo stávající studenti. Přítomni byli nejen zástupci vedení fakulty a vyučující z jednotlivých kateder, ale role průvodců se nezřídka zhostili i studenti. Svoji činnost prezentovaly návštěvníkům také studentské spolky.

„Zatímco v prosinci Den otevřených dveří navštívilo více nerozhodnutých uchazečů, dnes už většinou mají určitou představu o studiu a spíše se doptávají na detaily. Fyzika sice nepatří k nejvyhledávanějším oborům, ale situace se postupně zlepšuje. Třeba před deseti lety se mě na učitelství fyziky neptal nikdo, takže mám radost, že například tentokrát jsem odpovídal na dotazy asi pěti zájemcům o tento obor. Dost lidí se dotazovalo například i na nanotechnologie. Všechny nejvíce zajímaly podmínky přijímacího řízení,“ řekl Lukáš Richterek z katedry experimentální fyziky.

Někteří středoškoláci si potřebné informace zajišťovali s dostatečným předstihem. „Budu maturovat až za rok, ale chtěl jsem si udělat představu, jaké jsou možnosti a jaké bych mohl mít jako absolvent přírodovědecké fakulty uplatnění. Hlavně jsem se ale chtěl dozvědět co nejvíce o přijímacích zkouškách. Přemýšlím o studiu matematiky a fyziky, ale ještě jsem se úplně nerozhodl. Ale určitě neuvažuji o jiné vysoké škole než o Univerzitě Palackého,“ prozradil Filip z Olomouce.

Své dveře otevřelo návštěvníkům i BALUO

Už před devátou dorazili první návštěvníci také do Aplikačního centra BALUO, kam soustředila program Dne otevřených dveří fakulta tělesné kultury. Mířili zejména za informacemi o studiu tělovýchovy, rekreologie a fyzioterapie. Jako například Jan Rada z Bystrovan. „Fyzioterapie mě zajímá, protože se tam hodně pracuje s lidmi, také mě docela baví anatomie a obor má blízko ke sportu, takže o něm vážně přemýšlím. Zároveň ale uvažuji i o oboru Ochrana obyvatelstva, kde už studuje můj kamarád, spoustu informací mám od něj, také to nevypadá špatně. Ale přikláním se spíš k fyzioterapii,“ prozradil fotbalista 1. HFK Holice.

Prezentace studijních oborů doprovázela již tradičně řada sportovních či popularizačních aktivit. Zájemci si například mohli zalézt na lezecké stěně, nechat si zanalyzovat zatížení chodidla při chůzi nebo zahrát stolní tenis, velký zájem byl jako obvykle o měření tělesného složení. Prim ale oproti dřívějšímu Dnu otevřených dveří jednoznačně hrály informace o studiu, přece jen se blíží termín přihlášek.

Chci pracovat s dětmi, budu studovat na PdF, chci se dál vzdělávat, půjdu na CMTF

I tentokrát mohli zájemci o studium pedagogické fakulty navštívit všechny ústavy, katedry a pracoviště. Informace získali i během informačního bloku, který se uskutečnil v přízemí v auditoriu fakulty, mnozí si pak vyzkoušeli také test studijních předpokladů.

„Chtěla bych studovat obor Učitelství pro mateřské školy. A nejraději bych byla v Olomouci, chci se totiž trochu osamostatnit,“ řekla Veronika Vrkočová z Ostravy. Plánuje, že se do Olomouce vydá zase v dubnu, kdy by se na fakultě měly uskutečnit i přípravné kurzy. „Jsem odjakživa spojována s dětmi, baví mě to s nimi. O jiném oboru jsem tak nikdy ani neuvažovala,“ dodala usměvavá maturantka.

 

Na cyrilometodějské teologické fakultě byly pro uchazeče připraveny informace v oblastech studia teologie, sociální práce a sociální pedagogiky. Podrobné seznámení s bakalářskými a magisterskými studijními programy si pro ně připravili zástupci kateder a studijního oddělení. Na podmínky v kombinované formy bakalářského studia charitativní a sociální práce se přišla zeptat Ivana Budínová, která působí v oblastní Charitě Blansko. „Pracuji tam už téměř deset let, a protože si myslím, že na vzdělání není nikdy pozdě, chci si jej rozšířit. Jsem pevně rozhodnutá studovat právě tady v Olomouci, o jiné variantě nepřemýšlím.“

Ze Slovenska na „olomouckou fildu“

Také na filozofické fakultě si řada z uchazečů vyzkoušela test studijních předpokladů. Například Kristína Raimerová, která přijela do Olomouce ze slovenského Martina, kde studuje gymnázium, si test vyzkoušela, přestože má do maturity ještě hodně času. Oproti jiným středoškolákům je ale v poněkud netypickém pozici – kromě slovenské školy je také studentkou druhého ročníku gymnázia v Hranicích. Právě nyní se rozhoduje, jestli bude maturovat na Slovensku, kde žije s mámou nebo v Česku, kde bývá s tátou. Podle toho se totiž i rozhodne, kde bude pokračovat ve studiu na vysoké škole.

„Myslím, že by test, který jsem teď napsala, mohl dopadnout vcelku dobře, jen ta matematická část mi dělala trochu problémy. Přestože je pro mě těžší studium v Česku, i tak se asi přikloním ke studiu na Univerzitě Palackého. Velmi se mi tady líbí a chtěla bych na katedru slavistiky. Mám celkem jasno. Jednou bych se ráda živila jako tlumočnice. Možná bych se věnovala i překladu z ruštiny,“ řekla drobná Slovenka.

Do Uměleckého centra UP přicházeli uchazeči nejen za testem studijních předpokladů, v houfech se zastavovali také u informací, které se vztahovaly především k uměnovědným oborům této fakulty. Například Kristýna Klečková z Ostravy přijela do Olomouce, aby navštívila katedru muzikologie.

„Do zpěvu chodím odmalička a také hraji na klavír. Už dlouho vím, že bych se chtěla věnovat teorii hudby, zajímá mě snad odjakživa. A všichni mi doporučují Univerzitu Palackého. Budu se hodně připravovat, hodně mi záleží na tom, abych studovala právě tady,“ plánovala.

Podle Bronislavy Macháčkové ze studijního oddělení filozofické fakulty je zájem uchazečů o lednový termín velký. „Především proto, že termín, kdy uchazeči o studium musejí podat přihlášky ke studiu, se nekompromisně blíží. Už moc času na rozhodnutí nezbývá, a tak mnozí přicházejí i proto, že je to poslední možnost, jak zjistit vše potřebné,“ řekla. 

Jak se v Olomouci bydlí, jí a žije

I když se studenti a jejich rodiče zajímají na Dnech otevřených dveří především o nabídku studijních oborů, roli při rozhodování kam po maturitě hraje i zázemí, které škola nabízí. Především rodiče se tak zajímají o možnosti ubytování, o jídlo, o ceny. Veškeré informace mohli už tradičně dostat na Koleji Bedřicha Václavka, kde Správa kolejí a menz UP připravila zdarma pro návštěvníky kávu a čaj a navíc tady dostali veškeré potřebné informace o ubytování. „Zjistí tady nejen ceny, ale třeba i to, jak jsou pokoje a koleje vybaveny, jak funguje a co nabízí menza. Tyto informace zajímají většinou rodiče.  Seznámit se tady návštěvníci mohou například i s aktivitami Akademik sport centra, Pevnosti poznání nebo spolku Udržitelný Palacký,“ řekl Honza Gregar, který byl příchozím také k dispozici.

Pro informace si sem přišel i Petr Němec s dcerou Marií. „Přijeli jsme z Mladé Boleslavi. Přivedla nás sem exkluzivita oboru, který by chtěla dcera studovat. Navíc má vaše škola dobré renomé a lidé z mého kulturního okruhu mi tuto volbu doporučovali,“ řekl Petr Němec. „ Zajímá mě korejština pro obchodní praxi. Znám dost lidí, kteří ten obor studují, takže i na základě jejich zkušeností jsem se rozhodla to zkusit,“ vysvětlila svou volbu letošní maturantka. „Dcera projevuje dlouholetý zájem o vše asijské a vykrystalizovalo to postupným přechodem od Číny přes Japonsko až ke Koreji. Takže je to vlastně logická volba - zkusit přetavit svůj zájem do oboru, který by ji jednou mohl živit,“ dodal Petr Němec.

Po celý den měla pro maturanty otevřeno zdarma Pevnost poznání. Tuto možnost využily také studentky gymnázia Saša a Karolína ze Žiliny, které se v rámci přijímaček zajímaly o studium biologie a chemie. Dívky byly zvědavé, jak vypadá univerzita, a také se chtěly dozvědět více informací o jejím popularizační centrum vědy.  V muzeu se jim moc líbilo a zaujala je možnost, že studenti Univerzity Palackého v centru působí jako animátoři a provádějí interaktivními expozicemi.

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)