Noc vědců s nejbohatším programem v historii propukne v Olomouci a Šternberku již v pátek

Repro a archivní foto v textu: Žurnál UP
Wednesday 22 September 2021, 12:00 – Text: Gabriela Sýkorová Dvorníková

Planety Mars i Země v Olomouci, komentované prohlídky hlavní univerzitní knihovny, prezentace novorozeneckého oddělení fakultní nemocnice, přednášky, pokusy, výstavy, dílničky a další zajímavosti pro děti i dospělé. To vše přinese do Olomouce a Šternberku letošní Noc vědců na téma Čas, která v pátek 24. září nabídne více než sto bodů programu. Ten můžete mít se všemi podrobnostmi s sebou v kapse díky mobilní aplikaci Noc vědců. V provozu bude i speciální bezplatná autobusová linka pro návštěvníky.

Do letošní Noci vědců se zapojila nejen většina součástí Univerzity Palackého či Pevnost poznání, ale také Fakultní nemocnice Olomouc a premiérově i vědecká centra v Olomouci-Holici, Expozice času ve Šternberku nebo Eurocentrum Olomouc.

Již tradiční Noci vědců se každoročně účastní celé rodiny, přináší totiž pestrý výběr aktivit z nejrůznějších koutů lidského poznání pro všechny věkové kategorie: od výroby hraček z hřebíků nebo z hoblin smrkového dřeva přes trénink skateboardingu po přednášku o sexuálních deliktech.

Stručný výběr z programu naleznete níže, veškeré podrobnosti včetně registrace na akce potom na www.nocvedcu.cz/olomouc a www.nocvedcu.cz/sternberk a také v mobilní aplikaci.

Za jaký čas vylezete horolezeckou stěnu?

Jak se postupem času u člověka vyvíjí tzv. diving reflex neboli potápěčský reflex, tedy potápěčská reakce na ponoření do vody, kterou mají děti vyvinutou lépe než dospělí, představí fakulta tělesné kultury v kampusu Neředín. Na tzv. Vrcholu Olomouce bude pro všechny malé i velké umělce otevřena dílna, ve které se mohou příchozí podílet na historicky největším mistrovském díle s názvem Čas. Na fakultě si také můžete osahat speciální pomůcky určené osobám se specifickými potřebami, které prověří vaše smysly, prohlédnout si laboratoře včetně přístrojů pro vrcholové sportovce, vylézt na vnitřní lezeckou stěnu nebo si užít nejlepší výhled na celé univerzitní město Olomouc.

Vodní bible, vývoj ženského těla i sexuální delikty

Cyrilometodějská teologická fakulta nabídne nejen oblíbené čtení vodní bible, ale i závody na invalidním vozíčku na čas, virtuální realitu, pozadí humanitárních misí nebo exotické ochutnávky.

Fakulta zdravotnických věd představí výstavu porovnávající péči v minulosti a současnosti, kterou si bude možné odnést domů v podobě pexesa, nebo vývoj těla ženy v čase. Povídat se bude také o nemocech a vybraných vyšetřeních.

Spíše pro dospělé připravila přednášky právnická fakulta, a to na téma častých omylů v současném pracovním právu z pohledu zaměstnance i zaměstnavatele nebo o sexuálních deliktech, protože v této oblasti prošla česká právní úprava v posledních dekádách zajímavým vývojem.

Jakou roli hraje čas při výzkumu léčby rakoviny?

Atraktivní a bohatý program nejen pro malé vědátory připravila tradičně přírodovědecká fakulta. Že čas nelze zastavit, ale lze jej zpomalit, dokážou perspektivní magnetické materiály, které by později mohly sloužit pro uložení informací – u nich se vědci snaží o zpomalení změny orientace jejich magnetického pole; či výzkumníci, kteří se snaží dosáhnout zpomalení/zastavení růstu nádorových buněk. Jak rostliny poznají, kdy má například vyklíčit semínko, nebo vycítí, že je ten správný čas vykvést, vysvětlí na přírodovědecké fakultě botanici. Na pracovišti informatiky si mohou návštěvníci například prohlédnout několik muzejních exponátů nebo vyzkoušet počítač vyráběný na konci 80. let minulého století, Atari XE800. Kdy vznikla planeta Země, jak staré jsou hory, horniny, minerály a zkameněliny nebo jakou rychlostí se pohybují kontinenty a mění klima, ukážou příchozím geologové. Návštěvníci budou mít ale také možnost vyrobit si vlastní papírové hodiny, ověřit si úroveň své angličtiny zábavnou formou, nahlédnout zblízka do struktury života i materiálů, zahrát si geometrické hry, kvízy, tangramy, vybarvit si omalovánky pro děti všech věkových kategorií nebo si zahrát nejrůznější deskovky.

Vypěstujte si vlastní bakterie

Výstava přibližující, jak zub času nahlodává kosti, bude ke zhlédnutí v nové expozici Ústavu normální anatomie Lékařské fakulty UP. Zpřístupněno bude také oblíbené Anatomické muzeum, kam mohou bez doprovodu pouze návštěvníci starší 15 let. Návštěvníci mají po předchozí registraci také možnost projit se běžným provozem při testování a vyhodnocování testů na covid-19. Jakou roli hraje čas při záchraně lidského života a v čem spočívá nenahraditelná role urgentní medicíny, kdy může o osudu pacienta rozhodnout jediná vteřina, přiblíží exkurze na pracovišti simulační medicíny, během které si návštěvníci vyzkouší také záchranu života. Na workshopu Poznej svoje bakterie si pak zájemci mohou vypěstovat vlastní bakterie.

Pocity starých lidí i rozdíly v rychlosti řečí národů

Vyzkoušet si, jak funguje tělo starého člověka, mohou návštěvníci filozofické fakulty. Simulátor stáří zprostředkuje účastníkům při různých aktivitách pocit limitů, se kterými jsou denně konfrontováni staří lidé; simuluje také ušní šelesty, třesy horních končetin, zrakové vady anebo například jednostranné ochrnutí těla, které je charakteristickým následkem mozkové mrtvice. Vernisáž bude mít výstava fotografií se sociální tematikou z prostředí Olomouce. Prostřednictvím přednášek, her, kvízů či workshopů se příchozí seznámí s pokroky umělé inteligence, připomenou si pravidla i krásy českého jazyka, objeví zaniklé gramatické časy a naučí se je zapsat hlaholicí, nejstarším písmem užívaným v českém prostředí, podívají se na proměnu písma od raného středověku po 19. století. Dozví se také, které národy mluví nejrychleji a které nejpomaleji, jak moc nás ovlivňuje časový posun, jakou roli má čas pro duševně nemocné nebo proč je tak důležité najít si čas pro sebe.

Hologramy a výroba dřevěných přívěsků 

Jeden z nejbohatších programů připravila tradičně také pedagogická fakulta, a to i pro ty úplně nejmenší. V tvořivých dílničkách budou mít příchozí možnost vyrábět různé věci z papíru, textilních materiálů, ze dřeva, z hřebíků a bavlnek nebo z hoblin smrkového dřeva. Vyzkoušet si ale mohou i moderní způsob tréninku dovedností, svařování nebo robotické rameno. Na propisku si mohou návštěvníci laserem vygravírovat jméno nebo jakýkoliv nápis, případně si vytvořit jednoduchý 2D nebo 3D model. Bude se také malovat na kamínky, experimentovat s elektrotechnickými součástkami, vyrábět letadlo, magnetka na ledničku či přívěsek, budou se řešit šifry či luštit malované křížovky, tvořit hologram na chytrém mobilním telefonu a mnoho dalšího.

Zajímavý program připravily i další součásti Univerzity Palackého. Vydavatelství UP ukáže návštěvníkům, jak jde čas s knihou, zájemci si pak mohou svázat vlastní blok. Knihovna UP bude tradičně předčítat z vybraných knih na téma čas. Zábavné aktivity, zaměřené na práci s technickým materiálem, 3D tiskárnami, laserem a počítači ovládanými stroji, si připravil Vědeckotechnický park.

Online program přichystalo také Eurocentrum Olomouc, informační místo, které občanům Olomouckého kraje poskytuje informace o Evropské unii a všech aspektech členství Česka v EU. Kromě přednášek o Evropské unii představí online interaktivní mapu evropské integrace, kde bude úkolem na časové ose správně určit přistupující evropské země. Nejrychlejší soutěžící získá deskovou hru s evropskou tematikou.

Premiérový program na CATRIN v Olomouci-Holici

Vůbec poprvé připravila Univerzita Palackého program pro širokou veřejnost také ve svém areálu v Holici. Návštěvníky sem pohodlně dopraví speciálně zřízená autobusová linka z centra města. Český institut výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN) UP přichystal program na téma projevů času v materiálových i biologických vědách. Zájemci si budou moci od 17:00 do 22:00 hodin nejen prohlédnout špičkové laboratoře vědeckého centra, ale během pokusů a vědeckých show sledovat například levitující magnet, posvítí si na fluorescenční materiály či se dozví, proč se listová barviva rozkládají během procesu stárnutí listů různou rychlostí. Představí se i ve stejném areálu sídlící partnerský Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR. Tamní vědci seznámí hosty například s celosvětovým projektem luštění dědičné informace pšenice, technologií pro třídění chromozomů nebo záchranou genového bohatství banánovníku a prozradí, jak vypadá genetická informace nového druhu trávy stvořené člověkem, která může pomoci v boji proti změnám klimatu. Před CATRIN bude instalován obří model planety Země.

Mars u Pevnosti poznání

Před budovou Pevnosti poznání se bude pyšnit pět a půl metru velký model Marsu. Půjde o součást akce Vydejte se ze Země na Mars (nebo zpátky), kterou spoluorganizuje Hvězdárna a planetárium Brno. V Brně na Kraví hoře bude tou dobou instalován model Země a Měsíce, který byl Olomouci vystaven letos v červnu během Svátků města. Prvních padesát cestovatelů, kteří stihnou v pátek mezi 12:00 až 24:00 hodinou navštívit všechna tři místa, dostane speciální vesmírné dárky od brněnské hvězdárny nebo od Pevnosti poznání.

Program nabídne také Fakultní nemocnice Olomouc, která přiblíží návštěvníkům pokrok v medicíně v posledních desetiletích u transplantací, umělých náhrad nebo robotické chirurgie včetně výstavy historické zdravotnické techniky. Příchozí budou mít možnost prohlédnout si zblízka transfuzní oddělení či se seznámit s návštěvníky velmi oblíbeným systémem potrubní pošty. Nebudou chybět ani výstavy, jako například výstava fotografií Jindřicha Štreita z cyklu Na URGENT!.

Ve Šternberku ožije bohatým programem Expozice času

Další novinkou letošní Noci vědců je program ve Šternberku. Tamější interaktivní muzeum Expozice času totiž skvěle pasuje k tématu letošního ročníku, kterým je právě čas. Expozice času ve svých prostorách nabízí návštěvníkům zábavnou cestu za poznáním času z různých perspektiv, ať už prostřednictvím teorie velkého třesku a vnímání času ve vesmíru, nebo skrze historii lidského měření času od nejprimitivnějších hodinek až po hodiny atomové. Doprovodný program v Expozici času přitom během Noci vědců osloví děti i dospělé. Organizátoři si ve spolupráci s Univerzitou Palackého připravili soutěžní kvízy pro děti, populárně-naučnou přednášku fyzika Lukáše Richterka o proměnách názorů na vnímání času či vernisáž výstavy astrofotografa Petra Horálka, kterého ocenila i americká NASA. Dopravu mezi Olomoucí a Šternberkem usnadní bezplatný autobus, který bude několikrát denně vyjíždět od přírodovědecké fakulty.

Projekce AFOKINO

Do programu Noci vědců se tradičně zapojí také filmový festival Academia Film Olomouc se třemi projekcemi v aule přírodovědecké fakulty. Od 18:30 hodin zde poběží film Pluto: Zmrtvýchvstání (60 minut, 2020, Spojené království, r. Alastair Duncan), kde ve vizuálně dechberoucím dokumentu z ikonické série BBC Horizon vědci a vědkyně představují nový pohled na planetu Pluto. Ve 20:00 hodin bude uveden film In Silico (87 minut, 2020, USA, r. Noah Hutton), v němž režisér zachycuje projekt předního světového neurologa Henry Markrama, který se nechal v roce 2009 slyšet, že do deseti let zvládne replikovat funkce a vědomí lidského mozku v digitálním prostředí superpočítače. Vědecký filmový večer uzavře ve 22:00 hodin dokument Kosmické proudy (90 minut, 2019, Francie, r. Francois-Xavier Vives), jenž představí divákům poměrně novou oblast na poli astrofyziky – studium shluků kup galaxií, tzv. nadkup galaxií – nejen formou vizuálně podmanivých animací vesmírných objektů, ale i formátem, kdy se divák stává účastníkem diskuzí mezi experty.

Speciální autobusová linka

V pravidelných intervalech bude od přírodovědecké fakulty odjíždět speciální autobusová linka, která zájemce zdarma dopraví před Expozici času ve Šternberku či do areálu CATRIN, Ústavu experimentální botaniky AV ČR a do 3D tiskového centra Vědeckotechnického parku UP v Olomouci-Holici.

Noc vědců se v České republice koná od roku 2005 na univerzitách, ve vědeckých ústavech, hvězdárnách a dalších institucích.

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)