Odborníci řešili u společného stolu dvojí kvalitu potravin v Unii

Blanka Vítová z právnické fakulty představila účastníkům setkání závěry své odborné studie.
Foto: Eva Hrudníková
Saturday 16 June 2018, 8:00 – Text: Eva Hrudníková

Prodiskutovat problematiku dvojí kvality potravin v různých zemích Evropské unie bylo cílem kulatého stolu, který se konal minulý týden v Olomouci. Na ojedinělém multioborovém setkání, které pořádala Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR ve spolupráci s nezávislým portálem Obnovitelně.cz, měla svého zástupce i Právnická fakulta UP. Blanka Vítová z katedry soukromého práva a civilního procesu informovala účastníky o připravovaných novinkách evropské legislativy v oblasti ochrany spotřebitele.

Ke stolu nazvanému Opravdové potraviny pro všechny Evropany usedlo na třicet odborníků –politici, zástupci akademické sféry, neziskového sektoru, obchodních řetězců, ale i výrobců či zemědělců. „Jsem velmi rád, že se nám podařilo uspořádat tohle výjimečné odborné fórum. Věřím, že díky širokému oborovému spektru účastníků posuneme zvolené téma dál a výrazně přispějeme k celospolečenské diskuzi o dvojí kvalitě výrobků,“ řekl na úvod Martin Sedlák z Obnovitelně.cz.

Organizátoři rozdělili setkání do dvou bloků. V tom prvním řečníci představili problematiku dvojí kvality potravin v různých zemích Unie jak z pohledu spotřebitele a výrobce, tak i například z pohledu politiky. Legislativní pohled nabídla Blanka Vítová, proděkanka pro vědu a výzkum olomoucké právnické fakulty. Ve svém příspěvku představila závěry své odborné studie – právního rozboru návrhu Evropské komise 2018/0090 (COD), kterou se mění směrnice o nekalých obchodních praktikách. Tu vypracovala v rámci smluvního výzkumu pro europoslankyni Olgu Sehnalovou, s níž fakulta dlouhodobě spolupracuje. „Podle mě jsou v připravované směrnici místa, která jsou problematická a mohla by být v praxi různě interpretovaná. Bylo by vhodné návrh zpřesnit, aby byl dozorovými orgány v praxi využitelný,“ zhodnotila Blanka Vítová.

 

Tématu se věnuje dlouhodobě. Například vloni spolu s Michalem Černým, kolegou z právnické fakulty, vypracovali unikátní studii, v níž zkoumali, zda na případy dvojí kvality zboží a různé složení produktů lze aplikovat některé z právních norem stávajícího právního řádu, případně jak by musela vypadat právní regulace v případě přímého zákazu takového jednání. S jejich studií se již seznámila a pracuje s ní Evropská komise.

Druhá část setkání pak patřila tématice produkce kvalitních potravin. Mezi vystupujícími byl například poslanec Marian Jurečka, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková nebo ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová.

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)