Odpovědná večeře ukojila chutě i touhu po poznání

Odpovědnou večeři zahájil rostlinný genetik Jaroslav Doležel.
Foto: Martina Šaradínová
Thursday 9 March 2017, 12:58 – Text: Martina Šaradínová

Pučálkový salát s mrkví, dýňová polévka s jablky a ořechy, bulgur se zeleninovým špízem a jahelník s jablky. Právě tyto pokrmy se servírovaly ve středu na Odpovědné večeři v Pevnosti poznání, která završila třídenní festival o jídle Země na talíři. Během hodování se účastníci dozvěděli třeba to, zda mohou techniky molekulární biologie a genetiky pomoci s výživou lidstva, kde lze získat v Olomouci potraviny bez obalu, jak zdravě vařit nebo co je potravinová banka.

„Festival se konal v rámci programu Potraviny pro budoucnost, což je jeden z programů Akademie věd ČR, které se věnují palčivým problémům společnosti. Náš program se nezabývá jen genetikou, šlechtěním rostlin a produkcí potravin, ale také jejich distribucí, využíváním a zdravotními aspekty. Tomu odpovídala i Odpovědná večeře, na níž jsme se zaměřili na zdravou výživu a způsoby, jak šetřit potraviny. Myslím, že výběr hostů byl šťastný a velmi dobré bylo to, že si lidé mohli vychutnat i veganské menu,“ uvedl vedoucí olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR Jaroslav Doležel, který je i vědeckým ředitelem Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum.

Význam šlechtitelů a rostlinných genetiků

Světově uznávaný rostlinný genetik v úvodu večeře hovořil mimo jiné o nutnosti zvýšit v souvislosti s nárůstem populace produkci zemědělských plodin a zajistit tak lidstvu dostatek zdravé a výživné potravy. „Zásadním řešením je šlechtění odrůd, které budou výnosnější, ale musíme přihlížet i ke změnám klimatu. Chtěl jsem poukázat na to, že šlechtění ani nejnovější vědecké metody nejsou nic, co bychom neznali z přírody. Už první domestikované rostliny vznikaly tak, že docházelo k mutacím dědičných informací. Další pokrok ve šlechtění a zvyšování výnosů povede jen přes techniky molekulární biologie, a to je oblast výzkumu, jíž se v Olomouci věnujeme,“ uvedl profesor Doležel.  Připomněl, že asi desetina lidstva trpí nedostatkem potravin.

O odpovědném vaření, které spoléhá zejména na lokální, kvalitní a nejlépe i sezónní suroviny hovořila kuchařka Lenka Rejtharová. Zakladatelka bezobalového obchodu v Olomouci Renata Placková objasnila, že tento způsob nákupu je šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale i k našim peněženkám. Socioložka Jarmila Pilecká se podělila o výsledky dotazníkového šetření na téma plýtvání potravinami a Petr Prinz přiblížil fungování Potravinové banky.

Studenti sbírali nové zkušenosti

K pořadatelům Odpovědné večeře i celého festivalu Země na talíři patřil vedle ÚEB AV ČR a společnosti Glopolis i studentský spolek Udržitelný Palacký. „Protože řešíme environmentální otázky, problematika jídla nás logicky zajímá. Proto jsme chtěli udělat osvětu o této oblasti a podívat se na ni z různých stran. Byla to pro nás výzva v tom, že jsme dosud nikdy neřešili tak složitou organizaci ve spolupráci s dalšími partnery,“ prozradila členka spolku Nikola Michálková.

Nápad propojit osvětu s konzumací zdravých a chutných pokrmů nadchl i mnohé účastníky večeře. „Přišla jsem s kamarády a moc se nám to líbilo. Snažím se jíst zdravě, a proto jsem chtěla vědět, jak a co vaří někdo jiný. Večeře mi moc chutnala a překvapily mě i přednášky. Ani jsem netušila, že program bude tak pestrý a zajímavý,“ pochválila organizátory i kuchaře jedna z účastnic Gabriela Gajová.

Festival Země na talíři se konal v Olomouci poprvé. Nabídl rovněž projekci pěti dokumentárních filmů, besedy a workshopy.

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)