Světový festival AFO opět nabídne ty nejlepší vědecké dokumenty. Dotkne se covidu, nesmrtelnosti, mindfulness, umělé inteligence, ale i rozkoše nebo sezení

Monday 21 March 2022, 12:39

Olomouc (21. března 2022) – Stav přírody a společnosti, alarmující situace ohledně klimatu, civilizační výzvy. Jak taková nelehká témata komunikovat široké veřejnosti srozumitelně? Academia Film Olomouc (AFO) opět ukáže, že to jde nejlépe skrze filmové příběhy. Po dvou letech v onlinu se tento světový festival populárně-vědeckých filmů, který pořádá Univerzita Palackého v Olomouci (UP), vrací od 26. dubna do 1. května zpět do kinosálů. Tentokrát přináší zásadní téma Naděje. Akreditace bude spuštěna na webu AFO 23. března a je zdarma.

Dokumenty využívají žánry jako drama, horor nebo sci-fi pro zprostředkování komplexních vědeckých témat co nejširšímu okruhu diváků. Ve fascinujících příbězích se bude mluvit o naději napříč všemi vědeckými žánry. Tvůrci se dotknou touhy po nesmrtelnosti, péči o duši, umění relaxace, ale i přístupu k umírajícím lidem v nemocnicích. Na filmových plátnech bude v hlavní roli chemický prvek uhlík, genetický kód, umělá inteligence, která skládá originální hudbu, ale také zóna Černobylu, okolnosti vzniku vakcíny na covid-19, hon na rozkoš nebo problematika obyčejného sezení.

Fanoušci dokumentů se mohou těšit na desítky filmů, které doprovodí přednášky, diskuse, workshopy a také hudební produkce. V soutěžní nabídce je 30 snímků z celého světa v Mezinárodní soutěži, deset příspěvků k popularizaci vědy v podobě Česko-slovenské soutěže a v neposlední řadě 17 filmů v Soutěži krátkých filmů, ve které se často objeví nenápadné, ale o to silnější překvapení. 

Dramaturgický tým vybíral ze 3000 přihlášených filmů z celého světa

V programu se objeví dokument Uhlík: neautorizovaný životopis (Carbon – An Unauthorised Biography). „V tomto unikátním vědeckém dokumentu má uhlík ženský gender a vypráví nám vlastním hlasem svou komplikovanou historii dalece přesahující dějiny lidstva i naší planety. V osobním snímku Jak zkrotit covid (Cracking COVID) nás zase vítězka ceny Emmy Sonya Pemberton vezme na trnitou cestu za řešením jedné z největších výzev lidstva posledních let a ukáže specifický příklad její rodné Austrálie,“ vybírá zajímavé tipy z festivalové nabídky Ondřej Kazík, hlavní dramaturg festivalu. 

„Úspěchy vědy nám postupně prodlužují průměrnou délku života. Lidská fascinace vlastní smrtelností přerůstá u některých jednotlivců v odvážný boj, nebojí se experimentovat s chemií i technologiemi a biohacknout vlastní těla. Snímek mezinárodní soutěže Dočkat se věčnosti (Eternity At Last) na velkém plátně přibližuje konkrétní osudy lidí posedlých honbou za nesmrtelností,“ přiblížil část programu šéfdramaturg. 

 

Tým AFO pozval i dánskou producentku a režisérku Pernille Rose Grønkjær, která se podílí na dokumentech oceňovaných na světových festivalech; působila jako výkonná producentka filmu snímku The Cave, který měl i nominaci na Oscara. V Olomouci bude promítána její volná vědecká trilogie Můj vnitřní kód (Genetic Me), Hon na rozkoš (Hunting for Hedonia) a Jak vyřešit budoucnost (Solutions).

Zajímavým tipem je snímek Hudba z nul a jedniček (The Computer Accent). Jedná se o svěží dokument o využití umělé inteligence v umění a v ČR bude mít premiéru. Portrét americké dance-popové kapely YACHT, která se svou chutí experimentovat a rozšiřovat umělecké formy svěří budoucnost svého chystaného alba Chain Tripping do tempa křemíkových algoritmů (sic!).   

Letos bude v nabídce film, který vznikl díky setkání tvůrců na AFO 

AFO uvede v české premiéře snímek Jak se dělá vakcína (Vaccine – The Inside Story, Race for the Vaccine). Prvotní jiskra ke vzniku tohoto snímku se zažehla právě na AFO, kde se v roce 2019 americká producentka filmu Janet Tobias (letos opět dorazí osobně) seznámila s britským producentem Archie Baronem a režisérkou Cat Gale. 

Na témata od stalkerů po žížaly se letos na AFO podívá blok Zóna. „Pojem zóna si spojujeme s velkými literárními i filmovými díly, mytologií stalkerů, a hlavně černobylskou havárií. Co to znamená nejen pro půdu, ale i zdejší obyvatelstvo přiblížíme sérií projekcí i přednášek. A dojde samozřejmě i na klasiku jménem Stalker od Andreje Tarkovského!“ pozval na festival dramaturg Zdeněk Rychtera, který doporučuje například film Hra na válku (The War Game) od Petera Watkinse. Snímek nastiňuje ten nejhorší možný scénář vývoje studené války v polovině šedesátých let. 

Dalším jeho tipem je film režiséra a popularizátora vědy Petera Galisona Uloženo na neurčito (Containment). „Je o tom, že každá zhotovená jaderná zbraň i každý watt elektřiny vyrobený v jaderné elektrárně za sebou zanechává stopu jaderného odpadu, který se bude rozkládat po dalších čtyři sta generací. Jak varovat vzdálenou budoucnost před tímto odpadem? Film je natočený na jediném americkém jaderném pohřebišti, v komplexu jaderných zbraní a ve Fukušimě,“ doplnil Rychtera. 

V české soutěži se objeví například Lovci mikrobů (Microbe Hunters) Báry Kopecké nebo film Ivo Bystřičana Industrie – Výroba války (Industria – Manufacturing war). V nabídce bude také dokument Jednotka intenzivního života (Intensive Life Unit), který byl letos Cenou filmových kritiků vybrán jako nejlepší dokument roku 2021 a vyhrál i Českého lva za nejlepší dokument. Snímek diváky zavede na paliativní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde tvůrci sledují během tříletého horizontu příběhy vážně nemocných pacientů a jejich lékařů.

Filmové projekce opět doplní inspirativní přednášky a diskuse

Debaty publika s protagonisty filmů jistě prohloubí netušené rozměry dokumentárních snímků. Programová sekce Adaptace přivítá například Christophera Schwalma, jehož přednáška o fyzických rizicích spojených se změnami klimatu přinese konkrétní příklady adaptace podle prestižní výzkumné organizace Woodwell Climate Research Center. Ta studuje dopady změny klimatu a hledá možná řešení. Na AFO se ale také budou moci zájemci zúčastnit panelové diskuse o vývoji nových léků nebo přednášky Aleny Laškové na téma mindfulness. Autorka čerpá z dvacetileté odborné praxe a působení ve výzkumných skupinách. Ve svém přístupu kombinuje vědecké poznatky z oborů psychologie a behaviorálních a kognitivních věd s principy buddhismu. 

Za pozornost bude stát také sekce Věda v popkultuře. Skrze promítání sci-fi velkofilmů i méně známých snímků chtějí dramaturgové rozvinout diskuzi o tom, jakou roli věda zastává v kontextu (masových) mediálních produktů. Filmy, odborné úvody a přednášky se budou ptát, jakým způsobem věda utváří díla, která primárně chápeme jako oddychová a zábavná, nikoliv vzdělávací.

 

Zde najdete seznam všech soutěžních filmů, zde odkaz na programové sekce.

 

Kontaktní osoba:

Martina Vysloužilová | PR a média
Univerzita Palackého v Olomouci | Academia Film Olomouc
E: komunikace@afo.cz | M: 603 359 126 | www.afo.cz

 

 

Tipy na hosty festivalu na rozhovor

 

Jaime Jacobsen

Vítězka mezinárodní soutěže AFO56 za film Poslední artefakt / Last Artifact. Členka poroty mezinárodní soutěže AFO je také vítězkou prestižní televizní ceny Emmy. Jaime působí jako ředitelka Centra pro popularizaci vědy na Univerzitě v Coloradu. Je vášnivou zastánkyní využití filmového média pro angažování diváků v naléhavých problémech naší doby. Její zápal pro film ji zavedl na všechny kontinenty kromě Antarktidy. Vedla dokumentaristické výlety pro studentské expedice National Geographic v Austrálii a Tanzanii, produkovala filmy pro inženýry bez hranic v Keni a vyučovala filmovou tvorbu na univerzitě Notre Dame University–Louaize v Libanonu.

 

Walter Greenleaf

„Kmotr“ VR technologií ve zdravotnictví. Bude mít přednášku v rámci industry konference v sekci Na zdraví. Walter Greenleaf je neurovědec a vývojář lékařských technologií na Stanfordské univerzitě. S více než třemi desítkami let zkušeností v oblasti výzkumu a vývoje je považován za přední autoritu v oblasti digitální medicíny a lékařské technologie virtuální reality. Walter za posledních pětatřicet let navrhl a vyvinul řadu klinických systémů, včetně produktů v oblastech: chirurgické simulace, lékařské 3D vizualizace, telerehabilitace, klinické informatiky, podpory klinického rozhodování, sběru klinických dat v místě péče, technologie pro ergonomické vyhodnocování, systémů pro automatickou klasifikaci spánkových fází, psychofyziologického hodnocení, rehabilitačních technologií za pomoci simulace a digitálních produktů elektronického zdravotnictví pro behaviorální medicínu.

 

Peter Galison

Profesor oboru historie vědy a fyziky na Harvardu. Popularizátor vědy, režisér a producent vědeckých dokumentů. Ve svých filmech se věnuje budoucnosti nukleární energie a bezpečného uskladnění radioaktivního odpadu. Jeho poslední snímek Černé díry: Horizont poznání (Black Holes: The Edge of All We Know), uvedený na AFO55, zachycuje historický okamžik vzniku první vizualizace skutečné černé díry. Osobní web.

 

Janet Tobias

Janet Tobias je americká filmařka, která byla za svou práci mimo jiné oceněna cenou Emmy. Svou kariéru začala ve zpravodajském pořadu 60 Minutes televizní stanice CBS. Poté se přesunula do PBS. Tam působila jako tvůrkyně a výkonná produkční cenou Emmy oceněného pořadu Life 360. V roce 2012 debutovala dokumentem pro kina No place on Earth, který premiéroval na TIFF.

Janet Tobias je také profesorkou na Mount Sinai School of Medicine a výzkumníci na Global Public Health na NYU. V nedávné době Tobias režírovala dokumentární film Unseen Enemy o hrozbě pandemií v 21. století, který byl původně odvysílán na CNN v roce 2017. V roce 2018 byl uveden její dokumentární film Memory Games, v němž očima čtyř účastníků paměťové soutěže nahlíží na obrovský potenciál mozku v oblasti zapamatování. Její nejnovější film Fauci sleduje život a kariéru Anthonyho Fauciho, ředitele amerického Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci.

 

Theo Anthony

Theo Anthony je americký režisér a vítěz zvláštní ceny poroty za Nonfikční experimentální tvorbu na světovém festivalu Sundance z roku 2021. Jeho první celovečerní dokumentární film RAT FILM měl premiéru na festivalu v Locarnu. Anthony získal v roce 2017 stipendium Sundance Art of Nonfiction Fellowship a v roce 2018 stipendium Simons Foundation Science Sandbox Fellowship. Jeho následný film Podnět k přezkoumání (Subject to review), uvedený na AFO55, vznikl pro sérii 30 for 30 televizní stanice ESPN. Na AFO57 uvádí osobně svůj nejnovější celovečerní film Všechno vidět, všude (All light, everywhere), který měl premiéru v soutěži na filmovém festivalu Sundance 2021, kde získal Zvláštní cenu poroty. 

 

Riel Roch Decter

Riel Roch-Decter zahájil svou kariéru jako ředitel produkce nezávislé produkční společnosti Olympus Pictures, kde pracoval na oceňovaných celovečerních filmech, včetně Rabbit hole Johna Camerona Mitchella a oscarového filmu Mikea Millse Beginners. V roce 2014 společně se Sebastianem Pardem založil produkční společnost Memory. Na AFO uvede českou a středoevropskou premiéru svého právě dokončeného snímku Hudba z nul a jedniček (The Computer Accent).   

 

Tom Millen 

Producent a kurátor ze studia Crossover Labs. Je tvůrcem imerzivních nových médií a kurátorem VR a AR programů pro celou škálu mezinárodních festivalů, jako jsou CPH:DOX, Mezinárodní filmový festival v Bergenu, Silbersalz Festival, Adelaide Fringe Festival a festival Electric Dreams. Tom pracuje i jako producent digitálních děl a jako mentor v různých laboratořích a vzdělávacích programech.

 

Monika Aksamit Koperska

Monika je popularizátorka vědy, producentka a režisérka. Odbornice na chemii a její propagaci. 

 

Pernille Rose Grønkjær

Oceňovaná režisérka a výkonná producentka, která v roce 2007 založila produkční společnost Danish Documentary Production, vedenou ženami. Její zatím poslední film Jak vyřešit budoucnost měl premiéru v roce 2021 a vyhrál Velkou cenu AFO a partnerského festivalu Prague Science Film Fest. Pernille je fascinující osobností současného dokumentárního filmu a její tvorbu definuje odvaha kreativně zpracovávat velmi komplexní i vizuálně těžko přístupná témata. 

 

Sheila Hayman

Sheila Hayman napsala a zrežírovala desítky dokumentárních filmů po celém světě, např. pro BBC, Channel 4, ARTE, Beijing TV a další, je držitelkou ocenění BAFTA, Time Out Documentary Series of the Year a byla nominována na cenu Grierson Arts Documentary of the Year. Byla zvolena mladou britskou novinářkou roku a byla BAFTA/Fulbright Fellow v Los Angeles, spisovatelkou pro Hodder Headline, sloupkařkou pro The Guardian, členkou programu Director’s Fellow na MIT Media Lab a momentálně pracuje pro Potsdam Institute for Climate Science.

 

Jessica Harrop 

Výkonná producentka společnosti Sandbox Films koprodukovala celkem tři filmy Všechno vidět, všude (All Light, Everywhere), Porozumění (Fathom), Ohnivé koule: Návštěvníci z temných světů (Fireball: Visitors from Darker Worlds) v Mezinárodní soutěži. Jako prestižní světová expertka je také mentorkou mezinárodního workshopu Camp 4Science, kde bude konzultovat vývoj sedmi nových vědeckých filmů a dokumentů. Filmy, které produkuje, mají premiéry na nejprestižnějších světových festivalech, jako je Sundance. 

 

Adéla Chalupová

Adéla je studentkou jaderných energetických zařízení na ČVUT a budoucí operátorkou jaderné elektrárny Temelín. Věnuje se výzkumu nových typů jaderných paliv, jež mají za cíl zvýšit bezpečnost stávajících elektráren. Ve volném čase se na sociálních sítích snaží dělat osvětu v rámci svého oboru a propagovat jádro mezi mladými.

 

Klára Grantz Šašková

Je odbornicí v oblasti biochemie, působí v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd a rovněž i na své alma mater, přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, na katedře genetiky a mikrobiologie. Vede výzkumnou skupinu zabývající se opravou DNA pomocí proteinů a zkoumáním viru hepatitidy B či transportací nukleových kyselin do buňky pomocí nanočástic, jež by mohlo vést k urychlení vývoje vakcín nebo k efektivnější léčbě dědičných nemocí. (www.kgs-lab.org)

Lucie Brulíková

Působí na Přírodovědecké a Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, v Ústavu molekulární a translační medicíny a na katedře organické chemie. Vede vlastní výzkumnou skupinu a věnuje se medicinální chemii, konkrétně syntéze antibiotik a antituberkulotik, které by fungovaly i proti rezistentním formám onemocnění. Její výzkumná práce se tedy týká řešení témat, jež představují aktuální hrozbu pro globální lidské zdraví.

Eva Szczyrbová

Absolventka oboru experimentální biologie se v rámci svého doktorského studia na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci věnuje výzkumu karcinomů: konkrétně se zaměřuje na personalizovaný přístup a monitorování průběhu onemocnění u pacientů s diagnózou rezistentních karcinomů prostaty, a to za užití metody tekuté biopsie. Zároveň se podílí na testování látek, které mají potenciál stát se efektivnějším způsobem léčby rakoviny.

Nina Kadášová

Je studentkou oborů lékařství a biofyziky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Vědecká témata a myšlenky přitom sama aktivně komunikuje v rámci své popularizační činnosti, například svým působením ve Vědátorovi, který má za cíl srozumitelně a čtivě popularizovat ověřené vědecké objevy. Nina svůj odborný přehled a znalost vědecké komunity propůjčila festivalu AFO při výběru hostů do panelu o vývoji nových léčiv, který sama moderuje.

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)