Filmový festival Země na talíři hledá odpovědi, jak uživit planetu

Profesor Jaroslav Doležel na prvním ročníku festivalu.
Foto: Martina Šaradínová
Pondělí 9. říjen 2017, 14:00 – Text: Radka Kvasničková

V Olomouci se v úterý a ve středu uskuteční 2. ročník festivalu dokumentárních filmů o jídle – Země na talíři. Tato přehlídka upozorňuje na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení je potřeba hledat už nyní. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé filmy, besedy, workshopy a „odpovědnou večeři“ v interaktivním muzeu vědy UP Pevnosti poznání a v kině Metropol.

Přehlídku v Olomouci pořádají nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky AV ČR, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a studentský spolek Udržitelný Palacký.  

„Sázíme jako jedinci i jako společnost na iluze nebo iluze dokonce sami vysazujeme?“  Tak zní motto letošního ročníku festivalu, který je ve světě známý pod názvem Aliment Terre. Jeho olomoucká část nabídne celkem čtyři dokumentární snímky. Jejich tvůrci se zamýšlejí nad tím, jak zemědělství ovlivňují klimatické změny, co nám může přinést ekologické hospodářství, jaké důsledky má pro životní prostředí nadměrný rybolov a jak ničí životy Afričanů násilné zábory půdy.

Po projekcích se mohou návštěvníci zapojit do debat s oborníky. Účast potvrdili například Alexander Ač z brněnského Ústavu globální změny AV ČR a také Pavel Nováček, Zdeněk Opršal a Martin Rulík z Přírodovědecké fakulty UP.

Propojení festivalu Země na talíři s Academia filmem Olomouc

Novinkou letošního festivalu je spolupráce s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů Academia film Olomouc (AFO). Jejím výsledkem je společná projekce filmu „Sustainable:  Potraviny v jiném světle“ ve středu od 20 hodin v kině Metropol.  Snímek ukazuje západní systém výroby a spotřeby potravin v kontrastu s příběhem pěstitele, který se rozhodl bojovat proti krizi v zemědělství.  Po filmu bude následovat beseda s docentem Pavlem Nováčkem z katedry rozvojových studií PřF UP. Touto akcí začínají v kině Metropol dokumentární večery Academia filmu Olomouc pro širokou veřejnost, které potrvají do dubna 2018, tedy do zahájení samotného festivalu AFO.

Praktické workshopy i společná „odpovědná“ večeře

Návštěvníci olomouckého festivalu Země na talíři se mohou zúčastnit také tří workshopů. Jedním z témat bude kvašení. Na tomto praktickém kurzu se účastníci naučí připravovat kvašenou zeleninu, pickles, tradiční korejskou pochoutku kimchi nebo kváskový chléb. Další workshop bude zaměřený na to, jak prát ekologicky a jak si doma jednoduše připravit prací prášek. Velký zájem je i o praktické ukázky pěstování rostlin bez zbytečných nákladů. Účastníci tohoto workshopu budou vyrábět pěstební i okrasné květináče, dozví se zajímavosti o léčivých a podpůrných rostlinných prostředcích pro zahradu i informace o kompostování.

I v tomto ročníku se koná tzv. odpovědná večeře neboli večeře s příběhem. Na veganskou večeři o čtyřech chodech jsou pozváni odborníci, kteří budou mluvit o tématech týkajících se zemědělství a potravin. Karel Dušek promluví o pěstování rostlin ve vodě, tzv. aquaponii, Alexander Ač se zamyslí nad tím, jak sucho ovlivňuje zemědělskou produkci. O semenaření a starých odrůdách rostlin bude hovořit permakulturní zahradník Marek Kvapil, Renata Placková představí Biokluby, které si mohou lidé založit sami a Petr Gola vysvětlí, jak se dá ve městě pěstovat zelenina bez chemie. 

Festival, který nás připravuje na budoucnost

Pilotní ročník olomouckého festivalu Země na talíři byl velmi úspěšný. Jak připomíná profesor Jaroslav Doležel, koordinátor programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a současně vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, světová populace roste a v roce 2050 bude potřeba nasytit 10 miliard obyvatel. Přitom ubývá půdy a mění se klima, proto je nejvyšší čas zlepšit systém produkce a spotřeby potravin: „Ve světě trpí chronickým hladem více než tři čtvrtě miliardy lidí.  Hlad je příčinou vyššího počtu úmrtí než tuberkulóza, malárie a AIDS dohromady. Zajištění dostatku potravin je přitom i kvůli migračním krizím a hrozícím válečným konfliktům i v zájmu vyspělých zemí. Pokud chceme mít dostatek potraviny pro všechny lidi, kteří do roku 2050 na planetě přibydou, musí výnosy stoupat nejméně dvojnásobně. Těší mě, že se lidé o tato témata zajímají a doufám, že letošní ročník bude stejně úspěšný, jako ten minulý,“ věří profesor Doležel.

Více o programu ZDE.

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)