Experti z celého světa budou diskutovat o novinkách v genetice a šlechtění listové zeleniny

Ilustrační foto: Pixabay.com
Wednesday 19 June 2019, 9:01 – Text: Šárka Chovancová

Stovka předních odborníků z 22 zemí světa bude od 24. do 28. června v Uměleckém centru UP diskutovat o nejnovějších trendech v genetice a šlechtění listové zeleniny, která má nezastupitelné místo v jídelníčku člověka. Součástí prestižní konference Eucarpia Leafy Vegetables 2019 bude bohatý vědecký program s novinkami z genetiky a šlechtění.

Pomocí těchto sofistikovaných metod se experti snaží zvýšit odolnost listové zeleniny vůči chorobám a škůdcům a zlepšit řadu dalších parametrů, aby dosáhli vyšších výnosů i kvality. „Mezinárodní konference bude zaměřena na teoretické, metodologické a heuristické otázky vztahující se ke genetice a šlechtění listových zelenin,“ uvedl Aleš Lebeda z Katedry botaniky Přírodovědecké fakulty UP, hlavní organizátor této konference.

Na mezinárodním setkání odborníků zazní 28 přednášek o šlechtění listové zeleniny a k vidění bude 25 posterů, velkých plakátů používaných k prezentaci výsledků výzkumu. Vědecký program konference zahrnuje například genové zdroje rostlin a jejich botanickou charakteristiku, klasickou a molekulární genetiku, genomiku rostlin i aplikaci nejnovějších poznatků ve šlechtění rostlin, které mají zvýšit rezistenci listové zeleniny vůči chorobám a škůdcům. Hovořit se bude také o posklizňové kvalitě listové zeleniny či jejích nutričních a chemických parametrech.

Katedra botaniky byla požádána o organizaci mezinárodní konference díky svému dlouhodobému úspěšnému výzkumu zejména v oblasti genových zdrojů, fytopatologie a šlechtění na rezistenci k chorobám. Organizátoři olomoucké konference očekávají příjezd 100 vědců z Evropy, Afriky, Ameriky, Asie a Austrálie. Kromě většiny zemí Evropy budou na konferenci i účastníci z Alžírska, Austrálie, Číny, Egypta, Izraele, Indie, Japonska, Jihoafrické republiky, Kazachstánu, Ruska, Thajska, Tunisu a USA. „V podstatě se zde sejdou ti, kteří v současné době v této oblasti vědy pracují nejen vědecky, ale i prakticky, tedy šlechtitelé a zástupci významných světových šlechtitelských firem,“ podotkl Aleš Lebeda.

K nejvýznamnějším hostům mezinárodní konference a přednášejícím bude patřit ředitel Centra genomiky Kalifornské univerzity v Davisu (USA) prof. Richard W. Michelmore, který je významnou postavou v oboru genetického výzkumu salátu. Do Olomouce přijede také například dr. Daniel A. Jacobson z Oak Ridge National Laboratory v Knoxville (USA). Tento expert patří k předním integrativním biologům a světovým odborníkům v systémové biologii.

Kromě vědeckých pracovníků na konferenci do Olomouce přijedou i významní zástupci renomovaných šlechtitelských firem. „Toto zastoupení dokládá význam pořádané konference a mezinárodní prestiž, kterou v tomto oboru naše katedra botaniky má,“ dodal Lebeda. V Olomouci bude uspořádán v pořadí 9. ročník takto zaměřené mezinárodní konference, která se naposledy konala na jaře 2015 ve Španělsku. „V roce 1999 naše pracoviště organizovalo v Olomouci stejnou konferenci, která v podstatě obnovila čtyřletý cyklus jejich pořádání. Nabídku hostit tuto konferenci na půdě UP v Olomouci je třeba považovat nejen za výzvu, ale i za projev velkého uznání a mezinárodní prestiže naší práce v této oblasti,“ podotkl Lebeda.

Listová zelenina dostala název podle toho, že se konzumují její listy nebo stonky, a to většinou v syrovém stavu jako základ různých salátů. Mezi listovou zeleninu patří například hlávkový salát, špenát, rukola či čekanka. Méně obvyklými druhy listové zeleniny jsou šrucha zelná nebo kozlíček polní.

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)