Hlavní menza Univerzity Palackého prošla rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací

Ze slavnostního otevření rekonstruované a modernizované Hlavní menzy UP. Dnes odpovídá vyšším standardům a nabízí technologické novinky i vylepšené zázemí.
Fotogalerie: Milada Hronová
Saturday 23 February 2019, 7:08 – Text: Milada Hronová

Moderní gastronomické technologie, nová výdejna jídel, nová jídelna pro strávníky, nové sklady i vylepšené a komfortnější zázemí pro zaměstnance. To vše dnes nabízí hlavní menza Univerzity Palackého v ulici 17. listopadu.

Hlavní menza Univerzity Palackého procházela od května 2018 rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací. Dnes je vybavena novou vzduchotechnikou, elektroinstalacemi, rozvody vody a topení. Stavební práce se zaměřily i na její nové dispoziční uspořádání. Současná kuchyň, která má nové gastronomické vybavení a komfortnější zázemí pro zaměstnance, je v přízemí propojena s jídelnou v prvním nadzemním podlaží. Celkové náklady na její rekonstrukci a modernizaci činily 110 milionů korun. Celou částku uhradila Univerzita Palackého z vlastních prostředků. Generálním dodavatelem díla je firma VW WACHAL, a. s.

„Hlavní menza Univerzity Palackého dnes odpovídá vyšším standardům, nabízí technologické novinky i vylepšené zázemí. Změn doznalo i její horní patro, tedy výdejna s jídelnou. Jídelnu totiž nově tvoří jeden průchozí celek. Přístup do všech pater je bezbariérový a kromě nejmodernější varné technologie se zaměstnanci menzy dočkali i nových mycích jednotek, kapacitních mrazáků a chladicích boxů,“ řekl Josef Suchánek, ředitel Správy kolejí a menz UP. Přestože podle počtu stolů a židlí zůstala kapacita menzy téměř stejná, tedy čtyři sta míst, reálně se podle něj zvýšila.

„Zkušenější strávníci si dobře pamatují období dvou oddělených jídelen před rekonstrukcí. Nezřídka se stávalo, že jedna část byla poloprázdná, zatímco druhá doslova praskala ve švech. Spojením dvou jídelen do jedné jsme tyto občasné negativní stavy elegantně vyřešili,“ uvedl Josef Suchánek.

Několikaměsíční období od začátku května 2018 do znovuotevření po rekonstrukci bylo pro menzu Univerzity Palackého velmi náročné. Především proto, že i v tomto období musela zajistit stravovací služby tisícům strávníků.

„Museli jsme zajistit stravovací služby i přes rekonstrukční práce. V situaci zásadně zredukovaných varných, výdejních i stolovacích kapacit satelitních menz to nebylo vůbec jednoduché. Všichni zaměstnanci menzy, tedy všech jednotek ve všech částech města, si jistě sáhli na limity svých možností. Chci poděkovat jim i strávníkům za trpělivost a pochopení této mimořádné situace,“ dodal.

Počet vydaných hlavních jídel ve všech menzách Univerzity Palackého se v době běžícího semestru pohybuje denně od 2,5 tisíc ve slabších dnech (pondělí a zejména pátek) až do 4,5 tisíc v silných dnech (úterý, středa čtvrtek). 

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)