Vědci zkoumali vhodné podmínky pro hydroponické pěstování máty a bazalky

Ilustrační foto: Carlos Eduardo Aucique-Perez
Friday 21 January 2022, 8:00 – Text: Martina Šaradínová

Optimální podmínky pro hydroponické pěstování vybraných druhů máty a bazalky ověřovali vědci z CATRIN Univerzity Palackého. U těchto rostlin, významných například ve farmacii či potravinářském průmyslu, sledovali zejména vliv vyššího množství dusičnanů či soli v půdě. Prokázali, že pro identifikaci nejvhodnějších podmínek pro pěstování je propojení metod fenomiky a metabolomiky.

„Máta i bazalka jsou víceúčelové rostliny s velkým hospodářským významem v Evropě a USA. Mentha piperita a M. spicata jsou klíčovými přírodními složkami mnoha farmaceutických výrobků. Bazalka je známá jako potravinářské koření, ale používá se také v parfumerii a v kosmetice pro ústní hygienu. Obsah a složení biologicky aktivních látek však velmi závisí na podmínkách pěstování. Proto jsme chtěli ověřit, jaké podmínky jsou pro jejich růst optimální. Výběr rostlinných druhů jsme provedli podle jejich hospodářského významu, ale také podle jejich morfologie,“ uvedla hlavní autorka práce publikované v časopise Food Chemistry Sanja Ćavar Zeljković (článek zde), která působí rovněž v olomouckém pracovišti Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Výzkumníci zjistili, že oba druhy rostlin, bazalka i máta, jsou velmi vhodné pro hydroponické pěstování, při němž lze použít různé složení pěstebních substrátů. „Naše výsledky ukazují, že složení pěstebního média silně ovlivňuje zdravotní stav a kvalitu rostlin. Také je důležité zmínit, že kvalitu těchto rostlin neurčují pouze terpenoidy a fenylpropanoidy, ale také některé sloučeniny obsahující dusík. Zjistili jsme například, že v některých odrůdách bazalky pěstovaných v podmínkách s vysokým obsahem dusičnanů nebo v mátě pěstované v přítomnosti soli se hromadí vysoké množství histaminu, který může u některých jedinců vyvolávat intoleranci,“ objasnila další členka autorského týmu Nuria De Diego.

Při výzkumu spojili své síly vědci z výzkumných skupin Fytochemie a Fenotypizace CATRIN. Ukázali, že právě kombinace fenomiky a metabolomiky je pro určení optimálních růstových podmínek pro získání kvalitních a dostatečně výnosných rostlin ideální. „Kromě toho nám tento přístup umožnil identifikovat chemické markery spojené s těmito podmínkami. Ukázali jsme, že nejen sekundární metabolity jsou dobrými markery pro charakterizaci aromatických druhů rostlin, ale také že pro hodnocení jejich kvality je potřebná analýza některých primárních metabolitů,“ doplnila Ćavar Zeljković.

Obdobný výzkum vědecký tým plánuje provést i u salátu a hrachu, a to zejména u českých a krajových odrůd.

 

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)