Akademické dožínky udělaly symbolickou tečku za letošní sklizní z experimentálních polí

Fotogalerie: Ota Blahoušek
Pondělí 11. září 2023, 15:15 – Text: Šárka Chovancová

Areál přírodovědecké fakulty v Olomouci-Holici hostil minulý týden už třetí ročník akademických dožínek. Akci uspořádala katedra chemické biologie, která na experimentálních polích pěstuje a šlechtí například řepku, pšenici, jarní ječmen, žito, špaldu a mák. Na oslavách letošní sklizně nechybělo předání dožínkového věnce či vysazení pamětního stromu ke 450. výročí založení olomouckého vysokého učení a 70. výročí založení přírodovědecké fakulty. O dobrou náladu hostů se postarala cimbálová muzika a nechyběla ochutnávka tradičních pochutin, při jejichž přípravě byly použity suroviny z plodin vypěstovaných na experimentálních polích.

„Na dožínkách jsme ukázali propojení základního výzkumu chemie a biologie s aplikovaným zemědělským využitím. Výrazně jsme rozšířili naše portfolio pěstovaných plodin, do kterého patří i mák. Několik let jsme pracovali na jeho nových odrůdách, aby byly mrazuvzdorné a zachovaly si svou kvalitu. Pro návštěvníky jsme přichystali na ukázku i makové koláčky a záviny, domácí chléb z naší mouky a další produkty,“ uvedla vedoucí katedry chemické biologie Lucie Plíhalová.

K uctění 450. založení olomouckého vysokého učení a k 70. výročí založení přírodovědecké fakulty byl rektorem Univerzity Palackého Martinem Procházkou a děkanem Martinem Kubalou vysazen jeden z nejkrásnějších kaštanů – jírovec pleťový. „Děkuji kolegům z katedry chemické biologie za pozvání, které jsem moc rád přijal. Dělají skvělou práci v oblasti šlechtění a ochrany zemědělských plodin. Vedle výnosů z letošní úrody se mohou pochlubit i špičkovými výsledky vědecké práce, zapojují se totiž do výzkumných projektů, v nichž se mimo jiné zaměřují na pěstování plodin nové generace odolných vůči klimatické změně. Dožínková slavnost byla důstojnou a příjemnou oslavou úrody a šikovnosti našich lidí,“ doplnil rektor Martin Procházka.

Součástí dožínkového programu byla také prezentace výsledků šlechtění a ošetření plodin na experimentálních plochách, prohlídka zemědělské techniky včetně maloparcelních kombajnů, secího stroje a traktoru. Folklorní atmosféru dožínek zajistila cimbálová muzika Primáš z Přerova.

Odborníci z katedry chemické biologie pěstují na polích v Olomouci-Holici kromě máku také pšenici, ječmen, žito, špaldu či řepku. Na těchto klíčových zemědělských plodinách průběžně zkoumají vliv nových regulátorů růstu na výnos a sledují také odolnost užitkových rostlin proti stresu způsobenému klimatickou změnou, která může v budoucnu negativně ovlivnit odolnost a kvalitu zemědělských plodin. Vědci při měřeních a analýzách získaných údajů spolupracují s Laboratoří růstových regulátorů Přírodovědecké fakulty UP a mnoha zahraničními pracovišti včetně univerzit a výzkumných institucí v zahraničí, zejména ve Spojených státech amerických.

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)