UPečte si vánoční cukroví s UPointem

Foto: Radka Piskačová
Sobota 12. prosinec 2020, 8:00 – Text: Anna Jánská

Náš univerzitní obchod UPoint má na webových stránkách i blog. Ten aktuální se věnuje v tomto předvánočním čase pečení. A protože i Žurnál rád peče, přinášíme se svolením UPointu jeho recepty i našim čtenářům.

Sortiment jedlých a tekutých dárků se v univerzitním obchodě letos opět rozrostl a spolu s novými vychytávkami, jako jsou vykrajovátka na perníčky/sušenky nebo tradiční placatky na cesty, tak má UPoint nabídku, ze které si vybere snad téměř každý.

„Prostě to sníst“ je určitě dobrá cesta, jak si naše jedlé produkty užít, ale kdybyste chtěli být o něco sofistikovanější, zkuste si z nich něco UPéct!

Vyzkoušejte třeba tyto osvědčené recepty. Budete sice trochu upatlaní, ale zato vám při nich garantujeme skvělou atmosféru! Tu můžete ještě více podpořit tím, že si uvaříte náš vánoční punč s UP vínem nebo jednoduše otevřete medailemi ověnčené medoviny. A nezapomeňte, že harmonická čajová směs „sladké mámení“ spolu se zázvorovým medem UP také dokáže divy! Tak pojďme na to.

Perníčky s medem UP

650 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 2 polévkové lžíce perníkového koření, 2 čajové lžičky jedlé sody, (1 lžíce kakaa), 60 g másla, 4 vejce,100 g UP lesního medu

Cukr a vejce vyšleháme do pěny. Rozpustíme 100 g medu a 60 g másla, necháme vychladnout. Smícháme sypké ingredience: hladkou mouku, perníkové koření a jedlou sodu. Kdo chce mít perníčky tmavší, může přidat lžíci kakaa. Základ těsta můžeme promísit na nízké otáčky v mixéru – do tekutých ingrediencí přidávejte postupně ty sypké. Nakonec těsto dopracujte na pomoučeném vále. Hotové těsto nechte v ledničce minimálně do druhého dne, ale vydrží vám tam i 3 dny. Těsto vyválejte do tloušťky cca 5 mm. Pečeme na 160 °C asi 12 minut, větší tvary déle. Ještě horké hotové perníčky potřeme rozšlehaným bílkem.

Polevu na zdobení připravíte takto: Bílky by měly mít pokojovou teplotu, přidejte do nich extra jemný moučkový cukr a asi lžíci citronové šťávy, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Směs třete vařečkou asi 8–10 minut. Hotová poleva by se neměla roztékat.

Litý perník s čokoládovým medem UP

2 hrnky (0,25 l) polohrubé mouky, ¾ hrnku krupicového cukru, 1 kypřící prášek do perníku, 1 vejce, ½ hrnku oleje, ½–¾ hrnku mléka (podle potřeby, aby byl těsto dobře tekuté), 1 polévková lžíce marmelády (podle chuti a zásob), 2 polévkové lžíce čokoládového medu UP, marmeláda a čokoládová poleva na případné ozdobení

V míse dobře promícháme sypké suroviny, poté přidáme ty tekuté (včetně medu a marmelády) a dobře promixujeme. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a v předem vyhřáté troubě na 180 °C upečeme. Ještě teplý perník potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.

Makronky se slaným karamelem UP

Jestli si troufáte, můžete se pustit do pečení extatických „jednohubek“ – makronek. A pokud je naplníte naším slaným karamelem, dostanou makronky dokonalou chuťovou tečku. Makronky jsou rozhodně „vyšší dívčí“, zkuste je ale vyrobit podle receptu velké milovnice makronek, Míši Landové. Míša doporučuje do našeho karamelu vmíchat trochu másla, díky kterému bude karamel o něco tužší.

Kdo si na makronky netroufá, může vyzkoušet jednodužší recepty, třeba tento cheesecake se slaným karamelem.

Vánoční punč UP

¾ l černého čaje, ½ l červeného vína, 2 dcl rumu (nebo slivovice, podle preferencí), šťáva z 1 citronu a 2 pomerančů, 150 g cukru, 4 hřebíčky, kůra z ½ pomeranče (chemicky neošetřeného), kůra z ½ citronu (chemicky neošetřeného), 2 celé skořice

Do černého čaje vložíme všechno koření (skořici, hřebíček a kůru z citronu a pomeranče) a necháme chvíli provařit, aby se koření dostatečně rozvonělo. Vmícháme cukr.

Poté dolijeme ostatní tekuté ingredience, ale už nevaříme, aby se nám neodpařil alkohol. Kdo má rád výzvy, může punč vyšperkovat tím, že místo jednoduchého rozpuštění cukru v tekutině vyrobí z cukru karamel. Do vyššího, pevnějšího hrnce nasypte cukr a začněte míchat, nejlépe nad středním plamenem. Po nějaké době začne cukr těžknout a lepit se, i v této fázi se musí stále míchat. Ve chvíli, kdy se cukr začne úplně rozpouštět, je zapotřebí hlídat jeho barvu i chuť. Barva muže být jemně žlutá, v této chvíli je karamel nejjemnější, až tmavě hnědá, to už je chuť velmi hořká. Když už má cukr preferovanou barvu (a chuť), vlijeme do hrnce trošku horkého čaje. Tekutina s cukrem velmi vzpění a po chvíli se zase uklidní. Proto je lepší vlévat tekutinu po menších částech (tip: dávejte si pozor na důkladné míchání, teplotu i dobu vaření – pokud vám z karamelu vznikne tvrdá, skelná hmota, cukr se připálil).

Jakmile máme karamel hotový, vlijeme zbytek černého čaje a dále postupujeme dle původního receptu.

À propos… jste student/ka, absolvent/ka či zaměstnanec/zaměstnankyně UP a máte food blog, vlastní cukrárnu či třeba bistro? Ozvěte se nám, hledáme vás!

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)