Včelí den navštívili včelaři i laici

Návštěvníci Včelího dne si prohlédli i včelí produkty.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 20. červenec 2017, 11:00 – Text: Martina Šaradínová

Včely a jejich role opylovačů při práci s genetickými zdroji zelenin a speciálních plodin byly ústředním tématem Včelího dne, který se ve středu uskutečnil na pozemcích olomouckého pracoviště Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV) na ulici Šlechtitelů. Včelaři si z něj odnesli i řadu praktických rad a poznatků, návštěvníci se seznámili rovněž se včelími produkty a ochutnali i domácí turecký med.

„Smyslem akce je seznámit návštěvníky s problematikou opylování. My zde včely využíváme pro opylování cizosprašných rostlin. Začínali jsme s tím už před 39 lety, do té doby se opylování provádělo ručně. Nahradili jsme tak práci 23 pracovnic. Opylování včelami je určitě levnější a hlavně jsou opyleny všechny květy,“ uvedl Karel Dušek z VÚRV.

Podle něj v olomouckém pracovišti VÚRV, které je součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, chovají zhruba dvě desítky kmenových včelstev. Z nich každoročně připraví 120 až 140 oddělků, které dávají do izolačních klecí, v nichž se rostliny pěstují. Mladé včely se v nich dožívají vyššího věku než v běžné přírodě. Důvodem je dobré zásobování potravou a krátká délka letu k rostlinám. Včely tu chovají výhradně kvůli opylování, nikoli na med.

Návštěvníci se dozvěděli například i to, jak se mohou bránit chorobám včel. Dozvěděli se rovněž o novince, jíž je chov včel v otevřených úlech. Jeden úl se nachází i na poli v holickém areálu. „Je to způsob, který by mohl být použitelný i pro velkoplošné opylování komerčně pěstovaných plodin. Včely v tomto úlu mají větší rozhled, jsou v lepším zdravotním stavu, neztrácí spoustu energie na chlazení úlu a jsou podstatně klidnější. Tyto úly jsou navíc levnější,“ sdělil přednosti Dušek.

Na Včelí den přišlo přes 70 návštěvníků. Někteří se na něj vracejí pravidelně, nechyběli ale ani noví účastníci. „Na Včelím dni jsme s manželkou poprvé, včelařit jsme začali asi před třemi lety. Informace a poznatky, které tu pan Dušek předává, jsou jinde nedosažitelné. Velmi oceňuji jeho praktické zkušenosti. Některé věci využiji u vlastního chovu,“ uvedl Vladislav Kurek z Olomouce.

Olomoucké pracoviště VÚRV pečuje o genetický materiál zelenin, aromatických, kořenových a léčivých rostlin. Rostliny se zde pěstují na ploše zhruba deseti hektarů.