Menza dorovnává ceny jídel na republikový průměr

Ilustrační foto: Vojtěch Duda
Monday 3 January 2022, 11:00 – Text: (skm)

Správa kolejí a menz UP (SKM) je nucena reagovat na dlouhodobý nárůst cen potravin a provozních nákladů, které zahrnují energie, mzdy, odpisy, údržbu a opravy majetku stravovacího provozu. Od 1. ledna proto musela přistoupit ke zvýšení cen hlavních jídel pro studenty a cizí strávníky v menzách UP.

V těchto cenových změnách se navíc odrážejí dopady pandemie a současná vysoká míra inflace. SKM se tak zařazuje vedle jiných stravovacích a restauračních zařízení, která ze stejných důvodů musela k navýšení cen přistoupit také. 

Na rozdíl od jiných stravovacích zařízení, kde se ceny upravují průběžně, však proběhla poslední úprava cen v menzách UP v roce 2017. Ceny studentských jídel tak byly dlouhodobě poddimenzované a neodpovídaly reálným nákladům. Zaměstnanecké ceny, které jsou oproti studentským výrazně vyšší, se měnit nebudou. V uplynulých letech zároveň proběhlo v režii SKM několik investičních akcí, z nichž nejvýraznější byla komplexní rekonstrukce hlavní menzy 17. listopadu. 

Od nového roku budou ceny jídel pro studenty odpovídat úrovni ostatních srovnatelných univerzit – Univerzita Palackého se v této oblasti dosud pohybovala výrazně pod průměrem. I nadále jsou ale ceny dotované a představují způsob, jak se výhodně a rychle najíst přímo v prostorách univerzity. 

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)