Udržitelné léto s UP: Praktický průvodce pro domov i cesty

Grafika: Žurnál Online
Friday 29 July 2022, 9:00 – Text: Ivana Pustějovská

Léto, prázdniny a dovolené jsou ideálním časem, kdy můžeme trošku zvolnit a zamyslet se i nad věcmi, které jdou jindy kolem nás. Naše univerzita v poslední době hodně mluví o udržitelnosti. Jak k ní můžeme doma nebo v kanceláři přispět? Prázdninového praktického rádce připravila redakce spolu s koordinátorkou udržitelného rozvoje UP Zuzanou Huňkovou. Po celé prázdniny vždy jednou týdně nabídneme šikovné tipy.

Třídit, šetřit elektřinou, pít kohoutkovou vodu. Zhruba asi víme, občas i dodržujeme. Můžeme dělat pro naši planetu i vlastní peněženku víc? A jak? Téma pro Zuzanu Huňkovou a Udržitelnou univerzitu.

Díl 5.: V seriálu o udržitelném způsobu života nemůžeme vynechat ani jídlo. Ne každý je ale ochotný stát se vegetariánem a zcela vypustit maso. Co s tím?

Češi jsou národ jedlíků masa, vyskytuje se snad ve všech jídlech kromě těch sladkých a smaženého sýra. Myslím, že málokterá mamka nebo taťka doma pravidelně připravují bezmasé pokrmy, ale je to velká škoda. Vegetariánských nebo veganských receptů je velká spousta a jsou výborné. Vegani navíc mají asi o 60 procent nižší uhlíkovou stopu než každodenní jedlíci masa (Peter Scarborough a kol., 2014). Neznamená to ale, že musíme přestat s masem úplně. Bude stačit, když ho párkrát v týdnu vyměníme za vegetariánskou variantu. Důležité také je, jaké maso jíme a odkud je. Kuřecí maso má výrazně nižší negativní dopad na životní prostředí než hovězí. Pokud je to hovězí od lokálního farmáře z podhůří Beskyd, tak je jeho uhlíková stopa také mnohem menší než z intenzivního chovu ze zahraničí. Proto se při nákupu zajímejte, odkud potraviny pochází. Zjistíte, že ty kvalitnější jsou i mnohem chutnější. Pokud byste si pár vegetariánských nebo veganských receptů chtěli vyzkoušet, mrkněte například zde nebo zde. Já sama jsem se musela naučit takové recepty připravovat, dnes už bez nich ale nemohu žít a maso si dám jen výjimečně, o to víc se na něj pak těším.

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)