Vzhůru do oblak. Inspirujte se k výletům za rozhledy

Rozhledna na Velkém Kosíři, v textu pak některé z dalších zmíněných vyhlídek.
Foto: Martin Višňa
Friday 8 July 2022, 12:00 – Text: Martin Višňa

Rozhleden, věží a vyhlídek umožňujících pohled na svět z ptačí perspektivy je u nás jako hub po dešti a co chvíli se někde otevře nějaká nová zpřístupňující zase jiný výhled. Doslova k dobývání rozhleden přitom vybízí Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace LF UP a Fakultní nemocnice Olomouc, která na léto vyhlásila výzvu Vzhůru do oblak. Pro účast v ní nabízíme špetku inspirace nejen z Olomoucka.

Cílem výzvy Vzhůru do oblak je během července, srpna a září navštívit co nejvíce rozhleden či podobných vyhlídek a fotky z nich sdílet s hashtagem #VzhuruDoOblak ve skupině na Facebooku. Autoři fotografií pak budou zařazeni do slosování o atraktivní ceny, mezi kterými je mimo jiné víkendový pobyt v Lázních Slatinice.

„Soutěž vnímáme jako motivaci veřejnosti k aktivnímu přístupu k vlastnímu zdraví a zároveň naplňuje náš projekt Pět S. Pěší výlet na rozhlednu je přece sport, zdravá svačinka na cestu je námi doporučovaná strava, relaxace při výhledu do krajiny může soutěžící zbavit stresu, fyzická námaha z výletu nám přinese zdravý spánek a poslední S je Stop kouření – no přece nebudeme v krásné přírodě na výletě kouřit,“ uvedla přednostka pořádající kliniky Eliška Sovová.

Podrobnosti k letní výzvě jsou k dispozici jak na webu kliniky. Podobnou soutěž připravila klinika už vloni, kdy se putovalo ke studánkám; zapojilo se na dvě stě lidí. V souvislosti se studánkovou výzvou jsme přinesli tipy na výlety za vodou, které si můžete připomenout zde.

Ať už se chcete zúčastnit letošní rozhlednové výzvy, nebo ne, pokud za výhledy rádi vyrážíte, může se vám při plánování letních výletů s rodinou či přáteli hodit toto: na Mapy.cz zadejte do vyhledávacího pole „rozhledna“ – mapy vám vyhledají rozhledny a nabídnou odkazy na bližší informace k jejich návštěvě. Podobně funguje i zadání dalších hesel, jako „vyhlídka“, „zoo“ nebo „hrad“. Pokud ale nechcete brouzdat po mapě, mohou vám s plánováním cesty pomoci následující tipy na výlety za rozhledy.

Terasy s výhledem

S prvním zůstaneme přímo na Univerzitě Palackého. Není to tedy tip rozhlednový, spíše terasový. Z teras budovy přírodovědecké fakulty na třídě 17. listopadu je totiž pěkný výhled nejen na panorama historické Olomouce nad Bezručovými sady, ale také směrem ke Svatému Kopečku. Nejen k terasám, ale i dalším turistickým zajímavostem na UP najdete více na webu UniT(r)ips. (mapa)

Věž kostela sv. Mořice a radniční věž

Olomouc jako na dlani nabízejí hned dvě vyhlídky v centru města, jen pár desítek metrů od sebe. Na jižní, 46 metrů vysokou věž chrámu sv. Mořice lze po unikátním dvojitém schodišti vystoupat za příznivého počasí každý den od 9:00 do 17:45 hodin. Z věže snadno přehlédnete všechny dominanty města i orloj na radnici, která nabízí druhou zmiňovanou vyhlídku. Možnost výhledu z radniční věže je ovšem časově poněkud omezenější – výstup v několika časech denně totiž organizuje městské informační centrum (viz zde). (mapa)

Nad zvířaty

S větším odstupem než vyhlídky v centru města nabízí pohled na Olomouc rozhledna tyčící se v zoologické zahradě na Svatém Kopečku. Už z umístění je patrné, že přístupná je tato železná 30metrová věž v otevírací době zoo (jen v turistické sezoně) a v rámci vstupného do zahrady, na druhou stranu ale mimo jiné uvidíte svatokopeckou baziliku z nevšedního úhlu. A samozřejmě také výběhy se zvířaty. (mapa)

Božka nad hřištěm

Na dohled Svatého Kopečku a Olomouce je také rozhledna pojmenovaná Božka stojící od roku 2009 ve sportovním areálu v Přáslavicích. Vysoká je 21 metrů a z jejího vyhlídkového ochozu uvidíte nejen širou hanáckou rovinu s Olomoucí, ale i drahanské či oderské kopce okolo. Otevřeno je každý den od 13 do 16 hodin. Mimochodem jméno Božka rozhledna dostala po mamince dřívějšího starosty obce. (mapa)

Hanácké Mont Blank

Pokud se chcete zúčastnit soutěžní výzvy, pak je pro vás návštěva rozhledny na Velkém Kosíři, který se zvedá západně od Olomouce, povinná. Z plošiny dřevěné věže, přístupné přes léto každý den od 9 do 19 hodin, je vidět kus Olomoucka, Litovelska a Prostějovska s lemem kopců a hor okolo, na místě lze koupit nejen upomínkové předměty, ale třeba i špekáčky k opečení na přilehlém ohništi. Tip na výlet na Kosíř jsme na Žurnálu přinesli už dříve zde, jen připomeňme, že do výzvy je určitě uznatelná i návštěva vyhlídkového přístřešku na Kašparovci při cestě od Slatinic na Malý Kosíř – a právě lázeňské Slatinice jsou z altánu jako na dlani. (mapa)

Radnice prostějovská

Z Kosíře to není daleko do Prostějova, kam zamíříme s dalším tipem. Jednou z dominant města je totiž radnice, v jejíž stavbě se snoubí historismus se secesními prvky a jejíž věž nabízí z výšky 46 metrů parádní výhled na město a okolí. Kromě toho si při návštěvě věže můžete také prohlédnout hodinový stroj a dozvědět se něco málo z historie Prostějova. Prohlídka věže je možná po objednání v informačním centru, během léta pak i v rámci pravidelných prohlídkových okruhů – viz zde. (mapa)

Radnice litovelská

U radničních věží ještě zůstaneme, jen se přesuneme kousek severněji, do Litovle. Hanácké Benátky rozložené na ramenech řeky Moravy a jejich široké okolí si totiž můžete prohlédnout z ochozu ve výšce 33 metrů, jen je opět potřeba nejdříve zajít do informačního centra (viz zde). Mimochodem o štíhlé věži litovelské radnice se říká, že je nejvyšší na Moravě, tedy řece Moravě – přímo pod věží a pak dále pod náměstím totiž protéká jedno z moravních ramen zvané Nečíz. Plavba po něm na loďce slibuje také neobvyklý zážitek… (mapa)

Zelená budka

Upozornit by se jistě dalo i na možnost výstupu na radniční věž v Uničově, pojďme ale zase z městských ulic trochu do přírody. Přímo z centra Šternberka můžete přes závodní trať Ecce Homo vyrazit do svahů Nízkého Jeseníku, po kterých vás provede naučná stezka Prabába a které nabízejí i pěkné výhledy na město. Asi nejoblíbenějším je tzv. Zelená budka, vyhlídkový altán přímo nad monumentálním kostelem Zvěstování Panny Marie a šternberským hradem. Při dobré viditelnosti je prý vidět až k Bouzovu… (mapa)

Spanilá věž

Zatímco Šternberk láká na procházku v kopcích, kolem Tovačova se rozkládají hladiny rybníků a jezer vzniklých při těžbě štěrkopísku. Nad jejich hladinami se tyčí do výšky 96 metrů štíhlá zámecká věž zvaná Formosa, Spanilá, na kterou lze vystoupat. Vyhlídkový ochoz je sice zhruba v polovině udávané výšky, přesto je výhled na městečko a „jeho“ vodu parádní. Postupně rekonstruovaný zámek, jehož vstupní portál je nejstarší renesanční památkou u nás, je otevřen kromě pondělí každý den od 10 do 18 hodin (více tady). (mapa)

Bouzovská Hláska

A když už jsme byli na zámku, podíváme se i na hrad, a to rovnou na ten nejpohádkovější – Bouzov. I výhled z jeho hlavní věže, Hlásky, je veřejnosti v turistické sezoně přístupný (info zde), a tedy můžete vidět to, co viděl pohádkový švec Jíra, když na hrad létal za princeznou Jasněnkou. Pohled na kopcovitou krajinu Bouzovské vrchoviny, v jejichž údolí se krčí malé dědiny a kde je původní domov lišky Bystroušky, je vskutku fascinující. (mapa)

Nadhledna u Zborova

Bouzovem jsme se již poměrně vzdálili od Olomouce, za výhledy se ale podíváme ještě kousek dál, tak trochu letem světem. Za zmínku totiž určitě stojí jedna z nejnovějších rozhleden, Nadhledna Háječek, která vyrostla u Zborova mezi Zábřehem a Štíty. Ocelová 30metrová věž s trojúhelníkovými plošinami, které jsou postupně s výškou pootočené podle osy, byla otevřena letos v dubnu a nabízí krásný výhled zejména na Hrubý Jeseník, Orlické hory a jejich podhůří. Jen pozor, nadhledna je přístupná v otevírací době a u vstupu je automat s turniketem, který ale bere i karty, takže nemusíte při nedostatku drobných propadat dojmu zbytečné cesty (více zde). (mapa)

Na památku Lidušky

Nedávno otevřená je také rozhledna tyčící se u Brna nad Bílovicemi nad Svitavou. Jmenuje se U Lidušky, přičemž název odkazuje na nález sedmnáctiměsíční holčičky, kterou její matka před Vánocemi v roce 1919 odložila v lese, když nevěděla jak dál. Jedním ze zachránců dítěte byl Rudolf Těsnohlídek, který se zasloužil o to, aby byl v Brně vztyčen vánoční strom, pod nímž se vybíraly peníze pro pomoc opuštěným a chudým dětem. Ten samý Těsnohlídek, který výše zmíněnou lišku Bystroušku „přestěhoval“ do lesů k Bílovicím. Do půvabného kraje, který je nyní z rozhledny jako na dlani. (mapa)

Koně a Zdenička

Kulatých deset let letos slaví dřevěná rozhledna Zdenička, kterou najdete u městečka Zdounky nedaleko Kroměříže. Vyrostla na návrší nad rekreačním a jezdeckým areálem Grunt Galatík, jméno má právě po mamince jednatele tohoto areálu, která krátce před otevřením věže zemřela. Grunt je přitom ideálním výchozím místem pro procházku k rozhledně, zvlášť pokud výletujete s dětmi. Koně i další zvířata, rybníky, replika vodního mlýna, několik vyhlídek a ovocné stromy podél cest nad areálem… Z plošin rozhledny si to všechno můžete prohlédnout pěkně z výšky, navíc zhlédnete celý táhlý hřeben Chřibů s rozhlednou na vrchu Brdo nebo na druhé straně kus méně známé, ale půvabné Litenčické pahorkatiny, určitě si v dáli také všimnete Kroměříže. Nutno ještě dodat, že vlastně jen pár kroků od Zdeničky je ještě jedna menší rozhledna připomínající větrný mlýn nad osadou Lebedov. (mapa)

Meteorologická Maruška

Úchvatný pohled na Hostýnské vrchy a kus Beskyd se vám naskytne, pokud si vyjdete na Marušku, valašskou lidovou architekturou inspirovanou dřevěnou rozhlednu nad Hošťálkovou. Zvedá se jen kousek od ski areálu Troják, kde můžete případně zaparkovat a odtud pak vyrazit na procházku po hřebeni, případně můžete dojet na nedaleký Tesák a k Marušce se nechat dovést naučnou stezkou, která prozradí spoustu zajímavostí o tomto kraji. A na Marušce vás pak určitě také zaujme panel s údaji o aktuálním počasí, neobvyklá to výbava rozhledny. Vysvětlení je následující: Maruška oficiálně vznikla jako meteorologická věž, která slouží i k výchově a vzdělávání mládeže v oblasti meteorologie. (mapa)

Hraniční vrch

Pokud kromě výšek milujete i trochu adrenalinu, mohla by vás zaujmout netradiční rozhledna na Hraničním vrchu u Města Albrechtic na Krnovsku. Vznikla totiž přestavbou dvou nevyužívaných ocelových radiotelekomunikačních věží, které ve výšce cca 25 metrů spojila lávka. Vidět odtud můžete kus Osoblažského výběžku i přilehlého polského území, pozorní si všimnou v dáli například krnovského Cvilína s poutním kostelem a další rozhlednou, samozřejmě je jako na dlani Město Albrechtice i nedaleká Třemešná, odkud se dá vyrazit na cestu Osoblažskem parním vlakem po úzkokolejce. A co tedy ten adrenalin? Vězte, že když se do těchto věží začne opírat vítr a stojíte zrovna na lávce mezi nimi, znejistíte, ať jste sebevětší tvrďák či rozhlednový master… (mapa)

Strážný vrch

Na závěr ještě jedna rozhledna z autorova rodného kraje. Pastýřka nad Moravskou Třebovou je bohužel po celé léto kvůli rekonstrukci uzavřena, ovšem na procházku v blízkosti města lákají Hřebečské důlní stezky s volně přístupnou rozhlednou Strážný vrch, jejíž tvar připomíná důlní štolu, nebo vyhlídkou Nad Doly, ke které se paradoxně sestupuje. Uvidíte z nich kus Moravskotřebovska a po cestě k nim se dozvíte spoustu zajímavostí o hřebenu, který v minulosti horníci prošpikovali. A kdyby vám to bylo málo, můžete se z Mladějova na Moravě svézt vlakem po úzkokolejné drážce. (mapa)

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)