Přijďte diskutovat do Pevnosti poznání o konopí bez předsudků

Repro: Žurnál Online
Čtvrtek 16. listopad 2023, 9:00 – Text: Martina Vysloužilová

Jak nejlépe využít konopí pro potravinářské a zemědělské účely? Jak se tato rostlina uplatňuje ve farmaceutickém průmyslu nebo veterinární medicíně? Přední odborníci z řad výzkumníků a expertů z České republiky se potkají ve středu 22. listopadu v 18 hodin v Laudonově sále Pevnosti poznání, aby o konopí diskutovali bez předsudků. Takto pojmenovali organizátoři již čtvrtý ročník besedy, kterou s olomouckým science centrem Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého organizuje Výzkumný ústav rostlinné výroby. Vstup je zdarma.

Hosty debaty s názvem O konopí bez předsudků budou Zlatuše Krejčová z firmy Hemp Production CZ, Jan Vacek z Ústavu lékařské chemie a biochemie Lékařské fakulty UP a František Švejda z Českého konopného klastru CzecHemp.

„Diskutovat budeme o pěstování konopí pro potravinářské účely, zpracování stonku, CBD produktech a legislativě s tím spojené, perspektivách konopných produktů v humánní a veterinární medicíně a v neposlední řadě také o regulaci užívání konopí k rekreačním účelům,“ pozval na veřejnou besedu moderátor Petr Tarkowski z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií UP (CATRIN) a vedoucí olomouckého pracoviště Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

„V Pevnosti poznání dlouhodobě věnujeme prostor celospolečenským fenoménům a otázkám, které jsou úzce spojeny s vědou a výzkumným zaměřením UP. Pevně věřím, že debaty o potenciálu konopí přispějí nejen osvětě a poznání, ale také demytizaci, a to v době, kdy na stole leží zásadní legislativa spojená s regulovaným trhem,“ řekl Matěj Dostálek, ředitel Pevnosti poznání.

Společné pracoviště CATRIN UP a Výzkumného ústavu rostlinné výroby se věnuje konopí a jeho využití od roku 2015. Vysokoškolští studenti se v laboratořích v rámci studia věnují nejen vývoji nových analytických metod, ale i biologické aktivitě rostlinných extraktů nebo fytoremediaci, což je metoda přirozeného čištění půdy, kontaminované toxickými látkami, právě využitím konopí.

Centrum popularizace Pevnost poznání Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého sídlí v unikátně zrekonstruované, památkově chráněné budově velkého dělostřeleckého skladu z roku 1857. Prostřednictvím expozic, dílen, laboratoře a digitálního planetária zde zaměstnanci a studenti univerzity zábavnou a hravou formou přibližují dětem i dospělým vědecké poznatky i historická fakta.

Petr Tarkowski vystudoval analytickou chemii a botaniku na PřF UP. Po studiích působil na Švédské zemědělské univerzitě. Po návratu ze zahraničí byl zaměstnán jako odborný asistent a později docent na katedře biochemie PřF UP. Od roku 2015 je vedoucím olomouckého pracoviště Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., kde se věnuje vývoji metod chemické analýzy pro studium fyziologie a biochemie rostlin a hodnocení kvality rostlinné produkce zelenin a léčivých rostlin.

Zlatuše Krejčová se věnuje konopí více než 15 let, je členkou představenstva Svazu lnu a konopí ČR, z. s., členkou správní rady Českého konopného ústavu a spolku Konopa. Pracuje ve firmě Hemp Production CZ, s. r. o., která produkuje zejména loupané konopné semínko, které přidává do pečiva, cereálních sušenek a proteinových tyčinek. Firma dále lisuje konopný olej pro potravinářské účely, ale vyrábí z něj i mýdla, masti, lazurovací laky apod. Konopí pěstované na desítkách hektarů se sklízí unikátním kombajnem, který umožňuje využít jak semeno, tak i stonek, ze kterého se získává vlákno a pazdeří vhodné pro izolace.

Jan Vacek působí jako profesor na Ústavu lékařské chemie a biochemie LF UP. Kromě výuky na LF se věnuje se základnímu a aplikovanému výzkum v oblasti lékařské biochemie, v posledních letech pak studiu kanabinoidů a konopných extraktů. Profesor Vacek je autorem více než stovky odborných publikací, řešitelem mnoha národních i mezinárodních projektů a držitelem několika patentů.

František Švejda dříve působil na manažerských pozicích v papírenském a polygrafickém průmyslu. Od roku 2015 se věnuje konopí, které ho zaujalo ohromným potenciálem, mimořádně zajímavým příběhem a benefity, které může nabídnout. Nejvíce doma se cítí v oblasti zpracování konopí, konopí jako potraviny a legislativní oblasti, zejména v souvislosti s CBD, kterému věnuje převážnou část kariéry. Je spoluautorem populárně-naučné konopné kuchařky a redaktorem magazínu Konopí. Členem výkonné rady CzecHemp se stal na jaře 2023.

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)