Lidé na Polním kázání ochutnávali salát i bylinkové sirupy

Fotogalerie: Martina Šaradínová
Středa 3. červenec 2019, 8:00 – Text: Martina Šaradínová

V letošním pěstitelském roce uspěli ti, kteří vysadili či vyseli jarní plodiny co nejdříve, naopak teplomilné druhy se kvůli deštivému květnu nedostaly do půdy včas a mohou být mírně opožděny. I to se dozvěděli návštěvníci letošního Polního dne, který pro odbornou i laickou veřejnost každoročně na svých pozemcích pořádá olomoucké pracoviště Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. Cílem pořadatelů je nejen seznámit účastníky s vědeckou aktivitou pracoviště, ale především jim poskytnout informace, které využijí v kuchyni či na zahrádce.

„Letošním leitmotivem bylo truhlíkové pěstování salátů, což je oblíbená rostlina u řady pěstitelů i konzumentů. My se snažíme v rámci smluvního výzkumu nabídnout možnosti, aby si lidé v truhlících tuto oblíbenou zeleninu mohli ve větší míře pěstovat a využívat ji ve svém jídelníčku. Další prezentovanou oblastí byla planá allia, která mají v kuchyni velké využití, ať už se jedná o oblíbený medvědí česnek, ale například i ne tolik známou poschoďovou cibuli, již znalci vzhledem k její výrazné chuti využívají do různých marinád či dochucovadel,“ uvedl vedoucí oddělení genových zdrojů zelenin, léčivých a aromatických rostlin Miroslav Hýbl.

Olomoucké pracoviště výzkumného ústavu, které je součástí Centra regionu Haná pro zemědělský a biotechnologický výzkum, uchovává v několika kolekcích přes 11 tisíc genetických zdrojů zelenin a aromatických, kořeninových a léčivých rostlin z tuzemska i zahraničí. Rostliny, z nichž získávají materiál pro uchování v genové bance, pěstuje v areálu na ulici Šlechtitelů na ploše zhruba osmi hektarů. Proto se jeho pracovníci mohli podělit s příchozími o zkušenosti z letošního pěstitelského roku.

„Tento rok byl typický rychlým nástupem jara, takže výsadby a výsevy jarních plodin bylo možné provést velmi brzy. To bylo pro rostliny dobré v tom, že měly dostatek vláhy, dobře vzešly, nyní jsou silné a robustní a lze předpokládat dobré výnosy. Pak ale přišel studený květen, což pro teplomilné plodiny moc dobré nebylo a museli jsme s jejich výsadbou počkat. Nyní jsou tedy lehce opožděné. Letošní pěstitelský rok nicméně vypadá dobře, očekávám velice slušnou produkci u zahradních luskovin, u kolekce česneku. Myslím si, že velmi dobře se ujmou i léčivé rostliny, které nyní regenerujeme z přestárlých porostů,“ doplnil Hýbl. 

S vývojem počasí souvisí podle něj i stav včelstva, které výzkumníci využívají ve speciálních technických izolátorech pro opylování rostlin. „Časný nástup jara přinesl včelám bohatou pastvu. Ve studeném květnu ale nemohly létat, matky tedy začaly klást matečníky, z nichž se rodí nové matky a létají pryč. Proto jsme letos svědky enormního výskytu včelího rojení,“ dodal a s upozorněním, aby se návštěvníci ke včelím úlům raději nepřibližovali.

Kromě své zvídavosti uspokojili účastníci Polního kázání i mnohé smysly. Mohli se pokochat rozkvetlými a voňavými záhony rostlin, ochutnat mateřídouškový, levandulový nebo mátový sirup, medové sušenky a různé druhy salátu.

„Kolekci salátu máme poměrně velkou, je to zhruba 850 různých genotypů. Saláty se liší tvarově, barevně  a samozřejmě i chutí. Pro návštěvníky Polního kázání jsme saláty vypěstovali v malých truhlících a každou odrůdu popsali. Ať už se jednalo o saláty listového typu, které jsou určené k postupné sklizni, nebo saláty hlávkové,“ doplnila Ivana Doležalová z pořádající instituce.

„Kromě polních kolekcí, experimentálních políček a izolačních klecí si letos návštěvníci mohli prohlédnout i naše laboratoře. V chemických laboratořích byli seznámeni s metodami hodnocení kvality rostlinné produkce, analýzou aminokyselin, mastných kyselin, glukosinolátů, kanabinoidů apod. Dále se seznámili s kolekcí léčivých hub v mykologické laboratoři a metodami vyhledávání duplicitních položek pomocí molekulárně-biologických přístupů v laboratoři molekulární biologie,“ uvedl vedoucí olomouckého pracoviště Petr Tarkowski.

Poprvé na Polní kázání zavítala Xenie Nováková z Frýdku-Místku. „O akci jsem se dozvěděla v Seniorgymnáziu ve Frýdku-Místku. Nemám sice zahrádku, ale na velkém balkoně pěstuji rajčata a další rostliny v truhlících i kbelících. Takže jsme ráda, že tu zazněla řada praktických rad, které mohu využít,“ uvedla seniorka.  

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)