Ohlédnutí za univerzitou jubilující

Foto: Vojtěch Duda
Sobota 20. leden 2024, 8:00

Milá Univerzito!

Oslavila jsi 450. narozeniny! Jako ctihodnou dámu jsme Tě slavili po celý rok, podobných institucí máme u nás jako šafránu. Bylo to 22. prosince 1573, kdy císař Maxmilián II. udělil olomoucké jezuitské koleji práva vysokého učení podle tehdejších evropských standardů. Připomínáme si toto zakladatelské gesto a ohlížíme se za jubilejním rokem. Co zapamatovatelného z oslav 2023 máme pronést do let dalších?

Potěší Tě, že jsme loni hodně mysleli na Tvoje zakladatele, členy řádu Tovaryšstva Ježíšova.

Uspořádali jsme na jejich počest výstavu Chrám moudrosti. Ve Vlastivědném muzeu vstoupí návštěvníci do temného sálu a v labyrintu příběhů si tam mohou spoluprožít starobylost a vědomí ctností, které jezuité s možností vzdělávání spojili. K výstavě vznikl podcast a v jejích prostorách se odehrál třeba i slavnostní křest matrik olomouckých studentů z let 1636–1729. Jsi ráda, že máš své studenty takto sepsané? Podobné knihy se nevydávají každý rok, díky patří Vydavatelství UP i manželům Spáčilovým, autorům matrik.

Výstava hostí i výtvarně krásně zpracované univerzitní teze, soupis pravidel vysokého učení z roku 1704, kde jsou v blízkosti akademických hodnostářů alegorie čtyř vzácných ctností: Moudrosti, Statečnosti, Uměřenosti a Spravedlnosti.

Při zahájení výstavy popřál rektor univerzity Martin Procházka, aby právě tyto ctnosti bděly nejen nad výstavou, ale i nad současným životem Univerzity Palackého. Aby nás provázely při všech našich rozhodnutích a abychom mohli budovat naše univerzitní společenství právě takto: moudře směrem ke stavu poznání, statečně v nelehké domácí i mezinárodní situaci, uměřeně ve vztahu k důležitým rozhodnutím a spravedlivě i sociálně citlivě k lidem i životnímu prostředí.

Věda a její popularizace

Musí Tě těšit, respektovaná Univerzito, jak s Tebou vstupujeme do veřejného prostoru a popularizujeme vědu, výzkum a poznání obecně.

To v Olomouci umíme opravdu parádně! Děláme to třeba prostřednictvím přehlídky filmových dokumentů v rámci festivalu Academia Film Olomouc nebo díky skvělému edukačnímu centru Pevnost poznání. Nezřídka jsme tam byli dlouho do tmy. Třeba když jsme v červnu slavili narozeniny Františka Palackého celodenní akcí pro střední a základní školy, když jsme tam natáčeli podcast Přepište dějiny nebo když se celá Olomouc rozžila Nocí vědců.

Skvěle se loni dařilo oslovovat donátory pro náš Nadační fond UP, radovali jsme se i z nově otevřené zelené a udržitelně postavené budovy Vědeckotechnického parku UP, kde jsou vytvořené ideální podmínky pro spojení vědy a aplikační sféry.

Rok absolventů a zlatostříbrných promocí

Užíváš si, Univerzito vynikající, jak rádi se za Tebou vracejí absolventi a absolventky? Připomněli jsme si spoustu lidí, kteří Tebou a Olomoucí prošli. Vzpomínalo se na absolventském dni 9. září, vysloveně domácký charakter mívají stříbrné a zlaté promoce na jednotlivých fakultách.

V logu oslav se objevila osmibarevná duha nejen jako paleta barev našich osmi fakult, ale i jako připomínka absolventa naší univerzity, renesančního matematika a filozofa Jana Marcuse Marciho. Propagoval koncept osmi talentů, jejichž rozvoj máme na univerzitě na starost. Připomínali jsme si tak nejen slavné lékaře, filozofy a přírodní vědce, ale i výborné sportovce, novináře, právníky, teology a didaktiky.

Rok oslav báječně doplnili i Tví pravidelní absolventi, kterým ještě nebylo dvanáct – děti z Dětské univerzity se do Olomouce sjíždějí z celého kraje a upřímně Tě milují, ještě než vstoupí na střední školu! A s velkou vděčností usedají do poslucháren naopak studující Univerzity třetího věku. Čapky příslušné k slavnostním promočním talárům létají z malých, mladých i starších hlav báječných alumni – absolventů a absolventek, kteří si odnášejí diplomy se znakem UP.

Prezidentská návštěva v Olomouci

Dlouho, dlouho na Tvé půdě nestanula noha prezidentova, věhlasná Univerzito! A loni přijel! Zavítal k nám nově zvolený prezident Petr Pavel i s manželkou. K návštěvě zvolil filozofickou fakultu a připomněl tak, že jsme prožili rok velikého neklidu na humanitních, teologických a uměleckých vysokých školách. Snad se v tomto roce dočkáme spravedlivějšího rozdělení mezd alespoň mezifakultně u nás v Olomouci.

I o tom prezident Pavel mluvil v diskuzi se studujícími. Cenný byl a je jeho odvážný a uvážlivý postoj k mezinárodní situaci. Stále je nám nablízku válka, kterou vede Rusko na Ukrajině, stále je mezi našimi studujícími mnoho těch, kteří se nemohou vrátit domů. V říjnu se nás bolestně dotkl konflikt mezi Izraelem a Hamásem v pásmu Gazy, mobilizováni byli Tvoji izraelští studující. Myslíme na ně a věříme, že se jim podaří vrátit se do Olomouce a dokončit zde studium lékařství. Stejně tak jsme stále v myšlenkách s kolegy a studujícími na pražské filozofické fakultě. Nedokážeme utišit jejich bolest, ale snad jim můžeme nabídnout alespoň vědomí sounáležitosti.  

Templum honoris

Do chrámu cti slavných, vážených a skutečně progresivních správců univerzity, na které vzpomínáme, ale potkat se s nimi už nemůžeme, vstoupil loni Josef Jařab. Když začátkem května 2023 zemřel, zněly zvony po celé Olomouci. Připomínaly osobnost, která otevřela po roce 1989 otlučenou a vojácky zdevastovanou Olomouc světu a příležitostem. Jeho éra patří k nejslavnějším v novodobých dějinách univerzity a napořád zůstane vrcholně inspirativním obdobím Tvých dějin, svobodná Univerzito!

I Josefa Jařaba oslavil koncert Moravské filharmonie Olomouc v slavnostní večer 17. listopadu, dedikovaný Tobě, věkoslavná Univerzito! Zazněla tam jedinečná suita zkomponovaná čtyřmi olomouckými skladateli. Zatímco fanfáry Jana Vičara slavily tradici, velebily starobylost a ctihodnost instituce, hravé neobarokní trylky Tomáše Hanzlíka evokovaly vše dobré, moderní a progresivní. Performativní, zneklidňující ambientní hudební plochy Marka Keprta vyvolaly obrazy studentského živlu a minimalistická závěrečná část Víta Zouhara připomněla všední den univerzity v běhu dnů, roků a staletí, neochvějný běh semestrů, opakující se rytmus školního roku umožňující přitom ve vysokoškolském prostředí maximální kreativitu a rozlet.

Ještě doznívá neoficiální studentská hymna Gaudeamus Igitur, kterou při mnoha letošních příležitostech zpíval náš univerzitní sbor Ateneo, ještě burácí fanfáry, i když se po chodbách už rozlézá keprtovský něžný smutek. V každé oslavě už je predikce dalšího dne, dalšího roku méně slovutného. K oslavám Tvé starobylosti se, evropská Univerzito, přidali i krajané v USA, ve velkém iowském muzeu v Cedar Rapids i v newyorském Českém centru.

Nejvyšší ocenění pro světoběžníky

Máš dva nové doktory honoris causa, ctihodná Univerzito! Dvakrát jsme ocenili zásadní výrazné osobnosti, které ve veřejném prostoru evropském i zaoceánském šíří Tvé skvělé jméno.

Christoph kardinál Schönborn vrostlý do rakouského a evropského katolického prostoru z českých kořenů vzpomínal při přebírání čestného doktorátu na svou maminku a vyjádřil silnou osobní empatii k tématům uprchlictví a česko-německých vztahů.

Druhý laureát čestného titulu, matematik a jazzový muzikant Emil Viklický, na své slavnostní promoci v hluboké úctě mluvil o svém učiteli, vizionáři oboru, ale taky jamoval a improvizoval na klavír.

Nestihli bychom Ti, starobylá Univerzito, popřát všichni během jednoho dne. Přáli jsme Ti proto celý rok. Máš svůj velebný dokument v Českém rozhlase, Česká televize vysílala z Olomouce pestré Dobré ráno. Při Majálesu a Meet UPu, stejně jako při olomouckém půlmaratonu a při svátcích města o Tvou pověst vždy pečovaly desítky studentských dobrovolníků a dobrovolnic.

Bdíš nad zasedáními akademických senátů a vesele vyjíždíš na studijní veletrhy a road show po středních školách. V minulém roce v nevídané míře i na Slovensko!

Ukázali jsme, jak jsi skvělá i všem na Colours of Ostrava, hostili jsme v Olomouci kolegy ze třinácti univerzit konsorcia Aurora a taky všechny české rektory a rektorky. Občas tu díky Tvým oslavám nebylo k hnutí!

Jaká chceš být, až Ti bude 460 roků?

Kéž by byl svět tak moudrý, jak se vždycky jeví v požehnáních Tvého příznivce, olomouckého biskupa Josefa Nuzíka, který několikrát pronesl skvělou řeč či požehnání na počest myšlenky „universitas“, sjednoceného společenství, veškerenstva! Pro Tebe, naše odpovědná Univerzito, byl rok 2023 i dobou, kdy postupuje globální oteplování a lidstvo stále neopouští posedlost růstem. Kdy byl rozpoután další válečný konflikt a spáchány strašné činy proti lidskosti a humanitě. Kdy se ani uvnitř našeho univerzitního společenství nepodařilo dořešit nesmiřitelnosti, které už řadu let brzdí rozvoj, inovace a prestižní olomouckou vědu. K jaké naději se můžeme upřít směrem k Tvým narozeninám v příští dekádě?

Moje tři akcenty míří ke studujícím, síle komunity a udržitelnosti.

Pronesme z loňských oslav, jak se vyplácí dát plnou moc, slovo a důvěru studujícím. Pronesme snahu každým činem posilovat komunitu. Ta univerzitní není jen kampus v okolí Zbrojnice nebo koleje na Envelopě či v Neředíně – je to naše přítomnost ve městě, jsou to desetitisíce ambasadorů a ambasadorek po celém světě, je to vážnost a tradice, o které se můžeme opřít. A pronesme péči o udržitelný rozvoj.

Milá Univerzito Palackého v Olomouci! Vzkvétej a dělej to chytře a úsporně! Raduj se ze svých skvělých lidí, kteří Tě mají rádi jako dámu v letech i jako duchem stále mladé svěží kreativní místo! A drž nás v uměřenosti, míru a blízko svých zakladatelských ctností!

 

Andrea Hanáčková, prorektorka pro komunikaci a studentské záležitosti UP

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)